In premiera pentru Romania: „In Arcadia", primul roman tradus in romana al scriitorului Ben Okri.

Ben Okri s-a nascut in 1959 in orasul Minna, din nordul Nigeriei, dar a copilarit la Londra, unde tatal sau a urmat Facultatea de Drept. In 1968, la un an de la inceperea razboiului civil din Nigeria, familia a revenit in Nigeria, in ciuda protestelor lui Ben.

In 1976 a inceput sa scrie articole, fictiune si dramaturgie, nefiind acceptat la universitatile nigeriene si fiind nevoit sa lucreze intr-o fabrica de vopsele. Ulterior, a cistigat o bursa de studii din partea guvernului nigerian si a plecat la Essex, in Anglia, sa studieze literatura comparata. In 1980 publica primul roman, „Flowers and Shadows", despre care Okri sustine ca nu ar fi autobiografic, in ciuda faptului ca prezinta povestea unui adolescent nigerian care asista la dezintegrarea sistemului politic si social din Nigeria. Intre 1983 si 1985 lucreaza ca redactor la revista „West Africa" si ca jurnalist la postul de radio BBC. Dupa terminarea facultatii, desi publica deja, iar meritele incepusera sa-i fie recunoscute, a avut probleme economice. „Traiam de azi pe miine, n-aveam casa, dormeam pe strazi, pe jos, pe la prieteni, eram fericit, dar foarte sarac", declara Okri intr-un interviu. In 1987 devine membru al Royal Society of Literature, iar mai tirziu va fi ales vicepresedinte al International PEN, o asociatie de scriitori din peste o suta de tari.

Dupa romanul de debut din 1981, a mai publicat, printre altele, „Incident at the Shrine" (1986), pentru care a primit Premiul Commonwealth Writers, volumul de proza scurta „Stars of the New Curfew" (1988), care a primit Premiul „Guardian" pentru fictiune, „The Famished Road" (1991), premiata cu Booker Prize pentru fictiune, romanele „Astonishing the Gods" (1995), „Dangerous Love" (1996), „In Arcadia" (2002), volumul de eseuri „A Way of Being Free" (1997) si cartea de poezie „Mental Fight" (1999).

Textele sale exploreaza legendele si povestile africane pe care le-a cunoscut in copilarie si reconstituie experienta razboiului civil din Nigeria, toate acestea fiind dublate de elementele de cultura europeana cu care a intrat in contact in Anglia.

Citeste mai mult: