EFECTUL POST-REFERENDUM
Doua demisii din functiile de conducere si o autosuspendare. Acesta este bilantul PSD pana la acest moment, dupa esecul inregistrat la referendum. In plus, se doreste Demisia lui Ion Iliescu si a lui Viorel Hrebenciuc din calitatea de lideri ai grupurilor din Senat si Camera Deputatilor.

Acest lucru a fost cerut ieri in sedinta Biroului Permanent National (BPN), ce s-a intins pe mai bine de 6 ore, de catre unul dintre liderii de la Cluj, vicepresedintele Vasile Dancu. Potrivit unor surse din partid, Dancu a propus ca cei doi sa plece din functiile detinute - intrucat se fac responsabili de rezultatul scrutinului de sambata. Desi a fost sustinuta si de colegul clujean Ioan Rus, dar si de alti cativa (Victor Ponta, Liviu Dragnea), propunerea a ramas in coada de peste, nefiind supusa la vot de presedintele partidului, Mircea Geoana, dupa ce alti lideri, intre care Rovana Plumb si Rodica Nassar, si-ar fi exprimat dezacordul cu decapitarea grupurilor. "Nu este normal acest lucru. Daca se intampla, imi dau demisia din Parlament. Ce facem? Negam votul pe care l-am dat la suspendare?", ne-a spus unul dintre liderii partidului.


PLECARI. Demisia lui Hrebenciuc a fost ceruta ieri si public, dar de un alt clujean, Vasile Puscas, atunci cand acesta si-a anuntat propria demisie din pozitia de vicelider al grupului din Camera Deputatilor. "Consider ca si conducerea grupului a fost implicata in decizie si, in consecinta, am solicitat ca si conducerea grupului parlamentar de la Camera Deputatilor sa isi inainteze demisia", a spus Puscas. Hrebenciuc a spus insa pas:  nu isi va da demisia, intrucat decizia de initiere a procedurii de suspendare a sefului statului a apartinut BPN si nu lui personal.

In cursul diminetii, un alt lider al partidului, vicepresedintele Ion Stan si-a prezentat demisia din aceasta functie, dar si din cea de presedinte al organizatiei Dambovita, ca urmare esecului filialei la referendum. Dupa BPN, vicepresedintele Liviu Dragnea, a anuntat si el: "M-am autosuspendat pentru ca am vrut sa determin anumite lucruri - mi-era teama de o situatie in care nimeni nu isi asuma raspunderea - ca sa generam anumite analize". In schimb, Victor Ponta, care avertizase duminica ca va demisiona din functia de vicepresedinte in cazul in care nu se gasesc vinovatii, a amanat acest gest. Liderul partidului, Mircea Geoana, a aratat insa ca nu trebuie cautati "tapi ispasitori". "Initierea procedurii de suspendare a fost o decizie a BPN,  aprobata de Comitetul Executiv si in grupurile parlamentare", a spus Geoana. (Lavinia Dimancea)


NegocieriIn ciuda degringoladei din partid, Mircea Geoana a anuntat ca PSD va incepe discutii cu alte partide pentru formarea unei "majoritati transparente". "Este evident faptul ca actualul Guvern este intr-o situatie de extrema fragilitate si este amenintat in orice clipa cu o iminenta demitere, de aceea BPN a decis ca vom propune maine (astazi - n.r.) forului statutar (Comitetul Executiv - n.r.) demararea de discutii exploratorii cu alte partide parlamentare pentru a gasi solutii pentru o majoritate transparenta care sa asigure o guvernare stabila", a declarat Geoana, precizand ca si "PD este un partener de discutii".