Liderul PSD, Mircea Geoana (foto) a avut doua motive majore sa fie trist. Primul, pentru ca a fost infrant in confruntarea cu Basescu, iar al doilea, pentru ca a fost parasit de toti greii partidului, inclusiv de falanga de la Cluj, care l-a propulsa
Liderul PSD, Mircea Geoana (foto) a avut doua motive majore sa fie trist. Primul, pentru ca a fost infrant in confruntarea cu Basescu, iar al doilea, pentru ca a fost parasit de toti greii partidului, inclusiv de falanga de la Cluj, care l-a propulsat in functie. PNL si-a anulat toate conferintele prefigurate pe durata votului, sediul ramanand in umbra. Abia spre seara liderul partidului a anuntat oficial ca Basescu a capatat a doua sansa de la populatie. Nici la sediul invingatorului bucuria nu a fost deplina. Liderii democrati au realizat ca victoria, fara o renegociere a majoritatii parlamentare, nu va rezolva criza politica. (M.T.)
Istoria s-a repetat la PSD. Ziua referendumului a semanat izbitor cu momentul alegerilor pentru Primaria Capitalei din urma cu trei ani. In ambele cazuri, PSD a pierdut in fata lui Traian Basescu. Si in 2004 si in 2007, Mircea Geoana a fost lasat singur sa plateasca pentru oalele sparte. Din 14 vicepresedinti, Geoana a avut langa el doar cinci (Cristian Diaconescu, Rodica Nassar, Victor Ponta, Dan Nica si Ecaterina Andronescu). Au lipsit cu desavarsire membrii Grupului de la Cluj - Ioan Rus, Vasile Dancu si Ilie Sarbu - cei care l-au ajutat pe Geoana sa castige sefia partidului in fata lui Ion Iliescu. Devenit intre timp presedinte de onoare, acesta din urma a fost sambata seara, alaturi de Geoana. Marele absent a fost insa Viorel Hrebenciuc, desi unii pesedisti au sustinut ca maestrul combinatiilor a stat toata ziua inchis intr-un birou.
Resemnare pe Kiseleff
Liniste si resemnare la sediul central al PSD din soseaua Kiseleff. Picior de lider PSD, multa presa. Desi erau singurii care faceau atmosfera, ziaristii au stat toata ziua intr-un subsol al sediului, accesul la biroul de presa fiindu-le restrictionat. Cel care a mai dat ochii din cand in cand cu presa a fost Cristian Diaconescu. De trei ori, purtatorul de cuvant al partidului a tinut briefing-uri de presa in care a prezentat o serie de nereguli identificate de PSD in ceea ce priveste desfasurarea referendumului. La un moment dat a aparut si secretarul general al partidului, Titus Corlatean. Dar nu ca sa faca vreo declaratie, ci ca sa-i reproseze unui ziarist ca a scris neadevaruri despre el pe blogul personal. Spre seara, atmosfera s-a mai incalzit prin venirea la sediu a unui grup de tineri social-democrati. Imbracati cu tricourile purtate de 1 Mai, tinerii au agitat niste steaguri, au aplaudat si au strigat de zor in curtea PSD. Nimeni nu a inteles de ce, mai ales ca exit-poll-urile il dadeau pe Traian Basescu invingator.
"O victorie fara glorie"
"Traian Basescu a obtinut o victorie fara glorie! Traian Basescu s-a intors la Cotroceni, nimic mai mult", a spus Geoana. Pe un ton impaciuitor, presedintele PSD a spus ca este gata sa intre in relatie cu institutia prezidentiala pe baza Constitutiei. Presedintele PSD a mai spus ca Parlamentul i-a aplicat lui Traian Basescu o lectie, dar electoratul a decis sa-i mai acorde o sansa. "Juridic, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Dar legitimitatea acestuia este profund afectata", a spus Geoana. El s-a scuzat pentru limbajul folosit in aceasta campanie, spunand ca nu-l caracterizeaza. "Chiar daca astazi electoratul roman nu i-a aratat lui Traian Basescu un cartonas rosu, nu i-a acordat nici un cec in alb. Daca va incerca sa se prezinte ca stapan al Romaniei si al adevarului absolut si nu va intelege invatamintele acestui exercitiu democratic, Traian Basescu se va lovi de rezistenta noastra", a mai spus Geoana. (Roxana ANDRONIC)
Sediul PNL in umbra
Sediul PNL din Bulevardul Aviatorilor a fost pustiu in cursul zilei de sambata, putinii lideri care si-au facut simtita prezenta au ales sa vina pe inserat, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Desi anuntasera o serie de conferinte prin care sa-i indemne pe romani sa voteze in favoarea demiterii lui Traian Basescu, prinzand de veste cam care-i trendul in sectiile de vot, liderii PNL au preferat sa stea in umbra.
Singurul liberal mandatat sa fie omniprezent pe culoarele sediului central al PNL a fost secretarul general al partidului, ex-ministrul Dan Motreanu. De altfel, chiar si personalul PNL dadea semne de plictis, majoritatea celor prezenti fiind convinsi ca, la finalul zilei, Traian Basescu va fi din nou presedintele de la Cotroceni. Daca la orele pranzului seful liberalilor din Capitala, Ludovic Orban, a acuzat o serie de neregului in desfasurarea referendumului, Crin Antonescu si-a anulat intempestiv conferinta. Aceasta in conditiile in care, pe masura ce orele treceau, se contura castigatorul si diferenta de voturi. Putinii jurnalisti care au vizitat sediul PNL, in lipsa unor conferinte, s-au multumit sa urmareasca la televizor meciuri din cupa Angliei. La orele serii, in Aviatorilor a aparut si premierul Tariceanu, insotit de o serie de lideri, dar, avand in vedere exit-pollurile, nu exista nici cel mai mic motiv de sarbatoare. De altfel, zambind fortat in fata camerelor de luat vederi, Tariceanu a sustinut o scurta declaratie. "Sunt mandru de PNL si de mesajul pe care l-am transmis cetatenilor Romaniei, si anume ca guvernarea trebuie sa lucreze in beneficiul cetatenilor. Cand am vazut astazi milioane de romani votand, mi-a parut rau ca au ajuns sa arbitreze o criza politica de care nu sunt vinovati. Diferentele de opinie nu ar trebui sa ne ingrijoreze intr-o democratie. In fapt, semnul democratiei este atunci cand ne putem sustine si exprima viziunile diferite de o maniera civilizata", a declarat Tariceanu. El a perorat ca liberalii nu si-au dorit suspendarea. "Nu ne-am dorit sa dam acest vot pentru suspendare, dar am considerat ca numai asa puteam actiona in interesul Romaniei. Am dorit sa le dam ocazia romanilor sa transmita ca voteaza pentru un presedinte care nu isi va depasi atributiile", a completat premierul. De asemenea, el a sustinut ca prezenta la vot are o semnificatie "deosebita", subliniind ca prioritatile romanilor sunt cu totul altele decat "preocuparile" lui Traian Basescu. "In privinta rezultatelor referendumului, consider ca acestea ii dau lui Traian Basescu o a doua sansa. Eu respect aceasta decizie si voi actiona in spirit de colaborare intre Guvern si Presedintie, in beneficiul Romaniei. Este necesar, evident, ca si Traian Basescu sa inteleaga ca romanii i-au dat o sansa pentru a actiona in mod responsabil", a mai spus liderul liberal. (Razvan GHEORGHE)
Basescu: Nu voi negocia interesele romanilor
Presedintele suspendat Traian Basescu a primit vestea victoriei in sediul central al PD, unde a ascultat estimarile pe marginea votului de sambata. Imediat dupa prezentarea exit-poll-urilor, Traian Basescu, insotit de lideri PD si PLD, a iesit triumfator pe scari si a tinut un discurs, primit cu mare bucurie de cei aproximativ o suta de sustinatori, care au tinut sa-i fie aproape.
"Basescu! Basescu!", striga frenetic audienta, in momentul in care Basescu a aparut in capatul scarilor. "Stati, ca stiu cum ma cheama", i-a linistit Basescu, pe ton de gluma. "75% dintre participantii la vot au fost in favoarea celor sustinute de mine si doar 25% i-au sustinut pe cei 322 sau, altfel spus, pe domnii Voiculescu, Ion Iliescu, pe domnul Geoana, pe domnul Hrebenciuc, pe domnul Vadim Tudor si, de ce nu, pe domnul Verestoy Attila", a spus Basescu, mandru de victorie. "La tepe!", "Huoo!", "Iliescu in formol!", scandau sustinatorii, tinandu-i isonul. Basescu a dat asigurari celor prezenti ca in cel mai scurt timp ii va invita pe politicieni la o discutie despre reformarea clasei politice. El a spus ca votul exprimat sambata a demonstrat si ca romanii isi doresc continuarea reformelor si consolidarea independentei Justitiei, reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal, modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie eliminate "ambiguitatile relatiilor intre puteri", precum si adoptarea unei legi a lustratiei. Basescu a mai declarat ca votul la referendum inseamna si adoptarea unor legi ale securitatii care sa corespunda amenintarilor reale, si nu "unor principii care, anuntate demagogic, lasa pe romani neprotejati consistent". "Niciodata, niciodata nu o sa negociez interesele romanilor cu vreun politician", a mai spus presedintele suspendat, subliniind ca a obtinut cu un milion de voturi mai mult decat in 2004. Totodata, el a multumit pentru sustinere PD, PLD, precum si partidelor lui Gigi Becali si Ioan Talpes.
Traian Basescu le-a promis cetatenilor adunati sambata seara in Piata Universitatii ca se va intalni cu ei, o data la trei luni, in Piata Universitatii, pentru a-si prezenta "raportul sefului statului in fata romanilor". "Va propun ca (...) o data la 3 luni sa ne vedem in Piata Universitatii, in ultima sambata de la fiecare a treia luna, la ora 17.00, pentru raportul presedintelui in fata romanilor", a afirmat Traian Basescu. In opinia sa, Piata Universitatii reprezinta pentru democratie kilometrul zero, locul in care romanii se aduna spontan atunci cand au ceva de spus. (V.D.)
Felicitarile lui Felix
Seful conservatorilor Dan Voiculescu l-a felicitat pe Traian Basescu pentru victorie, avertizandu-l totodata ca poate vorbi numai in numele a 30% dintre cetatenii romani si ca PC va fi un observator atent al abaterilor sale de la Constitutie. "Va felicit domnule presedinte si mare atentie ce faceti in continuare, ca noi, PC, vom ramane cu ochii pe dumneavoastra si va vom sanctiona", a subliniat Voiculescu. Acesta a aratat ca se asteapta de la Traian Basescu la "doua feluri de atitudini", una in care sa devina un presedinte care sa construiasca, iar alta prin care sa fie razbunator, sa arunce cu "cuvinte grele la adresa Parlamentului, partidelor, ziarelor si televiziunilor care nu-i sunt prietene" si sa incerce sa modifice Constitutia in favoarea sa. Voiculescu a criticat unele institute de sondare a opiniei pentru datele prezentate de acestea referitoare la prezenta la vot, incercand sa justifice astfel si cota scazuta a PC in sondaje. "Nu putem avea incredere in astfel de institute, probabil ca de acolo vine si ideea ca PC ar avea 2-3%", a mai spus increzator Voiculescu. (V.D.)
Severinenii au sarbatorit
Peste o suta de masini ale membrilor PD, PLD Mehedinti, dar si severineni fara apartenenta politica s-au aflat, sambata seara, timp de o ora, pe strazile din Drobeta Turnu Severin, dupa ce au aflat rezultatele exit-poll-urilor la referendum. Peste o suta de masini ale membrilor PD, PLD Mehedinti, dar si taximetristi si persoane fara apartenenta politica au pornit intr-un mars pe strazile municipiului, scandand numele presedintelui Traian Basescu, sambata seara, in jurul orelor 22.30. Timp de o ora, masinile au claxonat pe toate strazile municipiului Drobeta Turnu Severin, oamenii au fluturat steagurile celor doua partide si steagul Romaniei, scandand "Victorie" si "Basescu". (Mediafax)
Vadim: Sunt multi nemultumiti in PSD
Mircea Geoana "a gestionat prost" problema referendumului, a sustinut ieri presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor si a apreciat ca acesta va pleca din fruntea PSD, informeaza Mediafax. "Este palaria prea mare pentru el (pentru Mircea Geoana - n.r.). Sunt nemultumiti foarte multi din PSD", a adaugat Vadim Tudor. El l-a criticat pe Geoana pentru ca la mitingul organizat joi, la Bucuresti, de PSD si PRM, liderul social-democrat a evitat sa se vada cu conducerea PRM. "A evitat sa se vada cu noi, s-a ascuns dupa niste masini. Si a evitat sa facem poze", a spus Vadim Tudor. El a aratat ca, inainte de miting, Mircea Geoana l-a sunat de trei ori pe presedintele PRM pentru a-i solicita sa nu tina un discurs la miting. "I-am spus: <<Vedeti-va de treaba, noi am adus 10.000 de oameni, oameni care au venit sa ma auda pe mine>>", a adaugat Vadim Tudor. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.