Cei trei au realizat performante in materie de consiliere cu adevarat remarcabile.

Victoria spectaculoasa de la referendumul din 19 mai obtinuta de Traian Basescu le apartine si celor trei consilieri-minune cu care PNL a incercat sa revina: Dan Andronic, Tal Silberstein si Arthur Finkelstein.

Cred insa ca, inainte de a dezvolta putin aceasta idee, este utila o paranteza scurta. De numele a doi dintre cei trei se mai leaga inca o victorie rasunatoare a lui Traian Basescu. E vorba despre 2004, atunci cind, in fata unui PSD faraonic si discretionar si a unui Adrian Nastase arogant si inspaimintator, Traian Basescu a avut, in doua rinduri, finisuri memorabile si victorioase. Pentru cine nu isi mai aminteste: Dan Andronic si Tal Silberstein erau printre cei care turnau in urechile pesedistilor tactici si strategii de campanie. Cu rezultatele pe care le cunoastem foarte bine cu totii.

Acum, in 2007, intr-o formula largita si cu un grad de notorietate sporit (dat de achizitia misteriosului Arthur Finkelstein), consilierii au repetat contraperformanta. L-au reimprospatat si l-au revigorat pe Traian Basescu, pariind si impunind o strategie distructiva. E, cum spuneam, a doua oara, cind nucleul Andronic-Silberstein ii face un cadou insemnat actualului presedinte al Romaniei, fapt care trebuie sa ne puna pe ginduri.

Recunosc ca, initial, cind am aflat ca PNL si-a adus consilierii care l-au bagat in groapa politic pe Adrian Nastase, am crezut, si nu am fost singurul, ca e o mutare abila venita din zona PSD. Erau mai multe argumente care ar fi sustinut o asemenea ipoteza; nu e acum momentul sa le inventariez. Intre timp insa, nu sint deloc sigur ca lucrurile stau asa cu strategii in discutie. Tot nu le-am inteles rostul pe linga PNL si, de asemenea, nu am inteles de ce au decis sa ii ofere un rol atit de greu lui Calin Popescu Tariceanu, in conditiile in care posibilitatile sale „actoricesti" sint, se mai indoieste cineva acum? destul de reduse.

Nu bag mina in foc, dar, dupa cum s-au purtat, si in 2004, si in 2007, cei trei par sa fie un fel de strategi sub acoperire, care lucreaza pentru Traian Basescu. Daca nu e asa, e si mai rau pentru ei si pentru pretentia ca pot oferi expertiza care sa produca performanta politica.