Basescu al doilea a renascut. Mintea, inima si spaimele poporului, intr-o combinatie imposibil de descifrat, i-au reorganizat o intilnire meritata cu orgoliul. E asteptata, in urmatoarele luni, si istoria.

Simbata, la cina, presedintele a avut urale, steaguri si claxoane. Pentru a patra oara consecutiv, omul din topor a luat masa cu masele. E o dieta care, de obicei, slabeste atentia si ingrasa vanitatile. Dar, sa nu ne grabim: desi la capitolul hrana populara sta sub evidenta unui record absolut, Traian Basescu n-a manifestat tulburari semnificative la nivelul regimului politic.

Presedintele s-a intors, asadar, la punctul de reincarcare a legendei. Si, pentru sustinatorii care sperau la mai putin, apare prima veste proasta. Revenirea are doua exigente: egalitatea cu el insusi si relansarea cu adaos a promisiunilor. Sarim peste egalitate, fiindca ea se rezolva prin gesturi si discurs, iar aici Basescu e inventatorul propriului gen. Promisiunile, in schimb, pornesc cu handicap. Asumat si inevitabil in cazul depanarilor de la Educatie, al reformei in Justitie si al celor sase la suta din PIB la Sanatate, dar periculos in speta lustratiei si a noii majoritati parlamentare. Legea lustratiei, mai bine zis absenta ei, e nepoata bogata a condamnarii comunismului si are, prin urmare, un potential de violenta mult peste tardiva enumerare a unor morti. Aparitia ei presupune exterminarea profitului din industria imoralitatii, extinctia partiala a unei specii care si-a convertit in dolari epoletii si carnetul de partid. In ceea ce priveste noua majoritate parlamentara, lucrurile stau si mai rau. La ora la care scriu, PNL se pregateste, prin vocea data la minim a unui Orban deprimat, sa treaca in opozitie. Lui Basescu ii pica in spate o algebra plina de solutii imorale. Fara PNL si PSD exista doar guvern minoritar PD in alianta cu „pungasii si fantomele" disponibile, guvern de tehnocrati sprijinit prin consens patriotic, guvern de uniune nationala sau, pour la bonne bouche, alegeri anticipate. Optiuni una mai proasta decit alta, fiecare cu mizeriile ei. Cu PSD la guvernare, in orice alianta, Basescu isi poate lua adio de la propria statuie. Sa aduci inamicul declarat la putere in urma unui referendum emotional e mai mult decit poate intelege cel mai indragostit electorat. Si aici incepe sansa care-l poate introduce pe noul presedinte in viitoarele manuale.

Ce avem pina acum? Daca facem tabula rasa, ramin un om si o victorie de proportii epice. A patra dintr-o serie in care autorul a supus pe rind toate provinciile increderii publice. Acum doua milenii, in Roma antica, fapta era rasplatita cu un triumf. Invingatorul inainta spre Forum intr-un convoi opulent, etalind plebei prada de razboi. Alaturi de el insa, in carul triumfal, statul aseza prin lege un sclav care, la fiecare ovatie, soptea „Nu uita ca esti muritor". Priviti fotografia care ilustreaza acest text: fata lui Ion Iliescu vorbeste cit un proverb sinucigas. El a uitat. A crezut in dreptul marxist la vesnicie. Demonul personal, ascuns in strafundul fascinatiei de putere, i-a pictat pe chip o tristete definitiva.

Basescu are la dispozitie tensiunea si inspiratia momentului, plus un tablou avantajos. Miza pe istorie e gata pusa, mai ramine sa fie dublata prin efortul personal. Va reusi acest cioban modern sa-si execute destinul si sa-si stapineasca demonii? Vorba filozofului: daca ma intrebi, nu stiu, dar daca nu ma intrebi, stiu.