Anul acesta, Curtea Internationala de Justitie a gasit Serbia vinovata de faptul ca a esuat in prevenirea masacrului de la Srebrenita, in care si-au pierdut viata peste 7000 de musulmani bosniaci. Curtea a declarat, de asemenea, ca Serbia va viola prevederile Conventiei Genocidului pana la predarea lui Mladici - considerat responsabil pentru unele din cele mai atroce crime petrecute in Europa de la cel de-al doilea Razboi Mondial incoace - catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga.
Insa UE pare dispusa sa ignore dispretul Serbiei fata de dreptul international. Uniunea este, desigur, dornica sa sprijine un guvern pro-european in Serbia, de vrme ce aceasta ar face ca Serbia sa digere ideea de independenta a Kosovo. Astfel se explica modul in care unele state-membre ale UE doresc reluarea negocierile in vederea incheierii unui pact de stabilizare si asociere, suspendate in urma cu un an pe fondul lipsei de cooperare a Serbiei cu TPI. Intoarcerea la 180 de grade a UE inseamna ca arestarea si predarea lui Mladici catre Haga nu mai reprezinta o conditie pentru reluarea discutiilor.
Bineinteles, Europa trebuie sa indulceasca pilula Kosovo pentru Serbia. Insa o reluare imediata a negocierilor echivaleaza cu o abordare numai cu zaharelul, care prejudiciaza credibilitatea UE. (...) Aceasta abordare flexibila se va dovedi contraproductiva si nu va contribui la consolidarea fortelor democratice din Serbia. Chiar deunazi, premierul Voislav Kostunita, odinioara apreciat de Europa drept un mare democrat, si-a dat arama pe fata. A mers pana intr-acolo incat a sprijinit alegerea unui nationalist-extremist, Tomislav Nikolici, fost aliat a lui Milosevici, in fruntea Parlamentului sarb. (...) Desi Nikolici a demisionat la scurt timp dupa formarea noului guvern sarb, componenta Cabinetului sugereaza faptul ca UE se insala daca asteapta o mai mare cooperare cu TPI. Prin abandonarea conditiilor, UE ii va rasplati pe cei mai intransigenti dintre radicalii sarbi, adica pe cei care se opun arestarii lui Mladici de atatia ani. Avand in vedere faptul ca TPI isi va incheia activitatea peste un an, exista riscul ca Mladici sa nu fie tras niciodata la raspundere.
Efectul pe care l-ar avea reluarea negocierilor asupra sistemului de drept international nu este cu nimic mai prejos. Presedintia sarba a Consiliului Europei este un fapt implinit. Insa UE trebuie sa insiste ca Serbia sa se conformeze deciziilor TPI, CIJ si criteriilor politice de la Copenhaga. Mladici trebuie arestat inainte de inceperea negocierilor, nu dupa.
Ca un semn al seriozitatii lor, guvernele europene ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa accepte invitatia Serbiei de a participa la intrunirea cu numarul o mie a Consiliului European din iunie. Pastrarea unui minut de reculegere in memoria victimelor criminalilor de razboi nearestati ar reprezenta un mod mult mai adecvat pentru a aduce un omagiu valorilor promovate de Consiliu decat participarea la o manifestare in curs de planificare acum la Belgrad.
Copyright: Project Syndicate, 2007.
www.project-syndicate.org