Averea financiara neta a romanilor va scadea in urmatorii trei ani de la 12% din PIB, nivel estimat pentru 2006, la 8% din PIB, pe fondul dublarii gradului de indatorare a populatiei, se arata intr-un studiu al Unicredit Group.
Averea financiara neta se calculeaza ca diferenta intre averea financiara (numerar, depozite, participatii, actiuni, plasamente in fonduri mutuale sau fonduri de pensii) si datoriile populatiei (credite ipotecare si de consum, bancare si de la institutii financiare nebancare, si leasing). Plasamentele financiare ale populatiei sunt estimate in prezent la 23% din PIB si vor creste pana in 2009 la 29% din PIB, potrivit studiului, prezentat la Kazan (Rusia), unde are loc reuniunea anuala a BERD, transmite Mediafax.
In acelasi timp, gradul de indatorare a populatiei va urca de la 12% din PIB in prezent la 21% din PIB in urmatorii trei ani. Corectata cu plasamentele in imobiliare, averea financiara neta se plaseaza la 14% din PIB, dar si acest indicator va scadea, cu doua puncte procentuale in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca finantarile pentru consum isi vor mentine viteza ridicata de crestere. "In Romania se observa o aplecare catre consum mai mare decat in alte state din regiune, inclusiv Bulgaria", a declarat Debora Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est al Unicredit Group. Analistii Unicredit prevad mentinerea unui ritm de crestere la nivelul creditului de consum pentru urmatorii doi ani superior celui inregistrat de imprumuturile imobiliare. Astfel, in acest an creditul de consum va avansa cu 53,1% (cel ipotecar cu doar 38%), iar in 2008 cresterea pe consum va fi de 32%, in timp ce ipotecarul va fi sensibil apropiat, respectiv 31,9%.
Ultimii din Est
Principala forma de economisire din Romania raman depozitele bancare, cu un sold de 13 miliarde euro, respectiv 55,8% din total plasamente (23,3 miliarde euro). Pe locul secund se afla investitiile in actiuni listate pe piata de capital, cu un sold de 6 miliarde euro si o pondere de 25,8% din totalul averii financiare. O pondere importata o reprezinta, potrivit Unicredit, numerarul aflat la populatie, care insumeaza trei miliarde euro (12,5% din total). Averea financiara bruta in tarile din Europa Centrala si de Est inregistreaza o medie de 57% din PIB (fara Rusia), iar Romania se afla pe ultimul loc. Clasamentul regional este condus de Croatia, cu 85% din PIB (nivel influentat de unele compensatii "de razboi" oferite de stat), urmata de Slovenia (76% PIB), Polonia si Cehia (ambele cu 66% PIB). (G.M.)