Revenirea lui Basescu la Cotroceni nu rezolva problemele economice, iar agitatia politica ameninta performantele fiscale.

Agentiile de rating si institutiile financiare europene sint ingrijorate de posibilele efecte asupra economiei ale tensiunilor politice din Romania. „Agitatia politica ameninta performantele fiscale ale unor tari est-europene, precum Romania", spune Erik Berglof, economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Circul politic pune in pericol stabilitatea fiscala din cel putin doua puncte de vedere: cheltuielile directe legate de campaniile electorale si respectiv schimbarile dese ale strategiei fiscale generate de modificarea structurii Executivului. „Deocamdata, cred ca singura influenta a conflictului politic asupra performantelor fiscale o reprezinta cheltuielile bugetare suplimentare generate de campaniile electorale", explica analistul Liviu Voinea. Profesorul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, are o parere similara. „Deocamdata, nu cred ca au fost influente asupra politicii bugetare. Daca vor fi alegeri, atunci putem discuta. Depinde insa si ce fel de alegeri vor fi: daca sint la termen, daca sint anticipate", a declarat Daianu pentru Cotidianul.

Revenirea presedintelui Basescu la Cotroceni nu semnifica si rezolvarea problemelor politice si economice, apreciaza marile agentii de rating. Implementarea greoaie a reformelor ramine o problema importanta. „Revenirea presedintelui nu schimba, in principiu, situatia. Cred ca cea mai probabila perspectiva este aceea ca Romania va ramine cu actualii politicieni certareti si cu progresul dezamagitor al reformelor", a spus Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings. „Numai un rezultat care sa favorizeze claritatea politica este favorabil din punctul de vedere al ratingurilor", spune si Remy Selters, analist la Standard&Poor’s.

Pe termen lung, criza politica ar avea chiar efecte importante asupra economiei. „Nu sint unul dintre cei care sustin ca economia poate evolua total separat de mediul politic. Este absurd sa spui asa ceva din moment ce administratia este de stat. Nici macar in economiile mature, politicul nu este total separat de economic. Daca actuala criza politica va continua s-ar putea sa vedem efecte asupra economicului", spune Daniel Daianu. O eventuala schimbare a Guvernului ar putea avea efecte negative. „Daca s-ar schimba Guvernul, atunci ar putea fi efecte. O schimbare a Executivului ar putea duce la o schimbare a strategiei fiscale", ne-a declarat Liviu Voinea. „Economia nu se va prabusi, insa este in pericol sa stagneze, ceea ce ar fi destul de grav", a conchis Daianu.