Bulgarii si-au ales ieri europarlamentarii, dovedind ca isi fac temele europene mai bine decit noi.

Duminica, bulgarii au votat in alegerile pentru Parlamentul European. In timp ce romanii au aminat acest vot pina in to


Bulgarii si-au ales ieri europarlamentarii, dovedind ca isi fac temele europene mai bine decit noi.

Duminica, bulgarii au votat in alegerile pentru Parlamentul European. In timp ce romanii au aminat acest vot pina in toamna din cauza disputelor politice interne, bulgarii au lasat deoparte conflictele locale pentru a-si alege la timp euro-parlamentarii.



Chiar daca primele estimari ale rezultatelor nu erau asteptate mai devreme de duminica noaptea, ultimele sondaje de opinie dinaintea alegerilor acordau cele mai mari sanse socialistilor si anticipau o prezenta scazuta la vot.

Bulgarii vor ocupa 18 locuri din totalul de 732 din Parlamentul European. Pentru aceste pozitii, in alegerile de duminica s-au intrecut 218 candidati, dintre care doi independenti, restul reprezentind 14 partide politice.

Partidului Socialist, membru in coalitia de guvernamint, ar putea cistiga cele mai multe locuri, intre cinci si sapte. Sustinerea pentru socialisti a scazut radical in ultimele luni, din cauza scandalurilor de coruptie care ii implica pe membrii sai. In urma cu doua saptamini, ministrul bulgar al economiei si energiei, socialistul Roumen Ovchearov, a fost suspendat fiind banuit de coruptie si de obstructionarea justitiei.

Pe locul doi in preferintele alegatorilor se afla un partid nou creat, GERB, Cetatenii pentru o Dezvoltare Europeana a Bulgariei. In afara de retorica pro-europeana, partidul mizeaza pe popularitatea liderului sau, primarul Sofiei, Boiko Borisov. Printre candidatii propusi de acest partid se numara si o infirmiera arestata pentru scurt timp in Libia (impreuna cu grupul de infirmiere bulgare aflate inca in detentie acolo). GERB ar putea ocupa patru sau cinci locuri in Parlamentul European.

Partidul minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, are la rindul sau toate sansele sa cistige trei-patru pozitii de europarlamentar, bazindu-se pe electoratul sau traditional, format mai ales din turci si romi.

Gruparea extremista ATAKA nu va ocupa probabil mai mult de doua-trei locuri in Parlamentul European, in ciuda popularitatii sale, dat fiind ca sustinatorii sai nu au un apetit deosebit pentru problemele europene.

Desi 6,7 milioane de bulgari au drept de vot, ultimele estimari dinaintea deschiderii urnelor aratau ca numai 35% dintre ei intentionau sa participe la vot. Duminica la ora 14.00, doar 13,25% dintre bulgarii cu drept de vot se prezentasera la urne. Frustrati de performantele slabe ale clasei politice si considerindu-se prea putin reprezentati de parlamentarii europeni, bulgarii nu au fost atrasi la urne nici macar de campaniile electorale ale partidelor, pe care majoritatea comentatorilor le-au apreciat drept neinspirate.

Liderii politici din Bulgaria au iesit primii la vot, incercind sa impulsioneze electoratul pasiv. Tsvetan Tsvetanov de la GERD s-a declarat incurajat de ploaia torentiala pe care o considera un semn al sperantei si innoirii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.