O ora si jumatate de expunere la lumina intensa inainte de culcare i-ar putea scuti pe insomniaci de noptile albe.

Un experiment care incerca sa descopere modalitati de adaptare rapida a astronautilor la conditiile de pe Marte ar putea fi benefice pentru insomniaci pina la urma, scrie „NewScientist".

Cum o zi martiana este mai lunga cu 39 de minute decit cea de pe Terra, ceea ce poate da peste cap orice organism cu un metabolism normal, oamenii de stiinta au observat pe parcursul cercetarilor ca astronautii supusi testelor si-au reglat orarul de somn la conditiile de pe Marte dupa doua sesiuni a cite 45 de minute de expunere la lumina intensa in timpul serii.

Concluziile studiului i-au facut pe savanti sa creada ca problemele persoanelor cu tulburari ale ritmului circadian ar putea fi rezolvate prin aplicarea acelorasi tehnici ca in cazul cosmonautilor. „Descoperirile ne ajuta foarte mult in tratamentul tulburarilor de ritm circadian si in cel al dereglarilor cauzate de munca in ture", sustine dr. Charles Czeisler, seful Diviziei de Medicina a Somnului din cadrul Scolii Medicale de la Harvard.

Ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raporteaza majoritatea proceselor fiziologice. In fiecare zi, la intervale regulate de timp, organismul uman simte nevoia de hrana, odihna, activitate, pasivitate, energizare. Temperatura corpului, bataile inimii, tensiunea arteriala, nivelurile hormonale si fluxul de urina cresc si descresc intr-un ritm relativ previzibil, initiat si guvernat de expunerea la lumina si intuneric.

Dereglarea acestui ritm cauzeaza tulburari de somn si chiar insomnie. In urma studiului pe astronauti, comandat de NASA, echipa doctorului Czeisler a testat 12 voluntari perfect sanatosi, cu virste cuprinse intre 22 si 33 de ani, care timp de trei saptamini au dormit regulat opt ore pe noapte si au desfasurat 16 ore de activitate zilnica normala. Ritmul lor natural circadian a variat intre 23,47 ore si 24,48 ore pe zi. Dupa „proba" expunerii la lumina, cei 12 s-au adaptat perfect zilei martiene, lucru care in opinia doctorului Czeisler i-ar putea ajuta in viitor si pe suferinzii de insomnie.

Testosteron vindecator Injectiile cu testosteron ar putea vindeca barbatii si de supraponderalitate, dar si de apnee, o afectiune legata de somn ale carei victime se pot trezi si de 1.000 de ori pe noapte, potrivit cercetatorilor australieni. Acestia intentioneaza sa verifice ipoteza printr-un studiu elaborat, cu atit mai important cu cit o alta cercetare, publicata de „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", demonstra ca nivelul de testosteron al barbatilor a scazut cu 20% in ultimele doua decenii.