Sefii Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal Iasi (RAJAC) sint cercetati penal pentru contaminarea apei potabile distribuite iesenilor.

Mii de ieseni au reclamat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca apa de la robinet are un gust ciudat si un miros de medicamente, chimic sau sulfuros. Autoritatea pentru Sanatate Publica (ASP) a facut analize si a stabilit ca apa nu este potabila, recomandind iesenilor sa nu o consume, potrivit MEDIAFAX.

Cercetarile au evidentiat ca Regia de Apa a activat o conducta de alimentare mai veche fara sa o igienizeze, lucru care a dus la contaminarea apei potabile din oras. „Analizele au confirmat ca apa avea probleme din punct de vedere chimic si microbiologic. Este un fapt grav ca sefii Regiei nu au instiintat populatia la timp despre acest incident. Este una dintre situatiile in care cercetarile se vor derula inclusiv pe linie penala", a declarat Nicusor Paduraru, prefectul judetului Iasi.

RAJAC a fost amendata, in urma incidentului, atit de catre Autoritatea pentru Sanatate Publica Iasi, cit si de Oficiul pentru Protectia Consumatorului, care au dat sanctiuni de 5.000 si, respectiv, 30.000 de lei. „Regia de apa a fost sanctionata cu 5.000 de lei, tinind cont si de faptul ca nu am fost informati imediat dupa producerea incidentului. In ultimele ore am constatat o imbunatatire a calitatii apei, insa aceasta ramine in continuare improprie consumului", a transmis ASP simbata, intr-un comunicat.Sefii RAJAC au sustinut, pe de alta parte, ca apa este totusi potabila si au dat vina pe un angajat neglijent. „Ca urmare a cererii crescute de apa potabila, am reactivat o conducta mai veche, care facea legatura intre lacul de acumulare si statia de epurare. Un angajat neglijent nu a golit insa si nu a dezinfectat conducta reactivata", a explicat directorul RAJAC, Ioan Toma. Din momentul in care apa murdara a ajuns in retea, regia a cautat sa compenseze cu dezinfectanti, fapt care explica mirosul greu. Spre deosebire de ASP, Regia sustine ca apa din retele este inofensiva pentru sanatatea consumatorilor, invocind analizele proprii.

In urma incidentului, vinzarile de apa minerala au crescut simtitor in Iasi. Foarte cautate au fost si cismelele si izvoarele de la marginea orasului.