Toate comunitatile - mici si mari - din lume ar trebui sa ia masuri proprii pentru combaterea incalzirii globale. Acesta a fost mesajul unei reuniuni de patru zile organizate la New York saptamana trecuta.


Primarii celor mai mari
Toate comunitatile - mici si mari - din lume ar trebui sa ia masuri proprii pentru combaterea incalzirii globale. Acesta a fost mesajul unei reuniuni de patru zile organizate la New York saptamana trecuta.


Primarii celor mai mari 40 de orase din lume s-au intalnit la New York pentru a discuta asupra problemelor aparute privind protectia climei. La reuniune au participat delegatii din toate colturile lumii, de la Sydney (Australia) pana la Bogota (Columbia). Edilii metropolelor au incercat sa faca schimb de experienta, mai ales in contextul in care trei sferturi dintre rezervele de energie mondiale se consuma in marile orase, relateaza pagina online a Deutsche Welle in limba romana.


STRATEGII. Organizatorii de la New York nu au invitat la reuniune doar politicieni si administratori, ci si experti din sferele economice. Pentru ca impreuna sa poata dezvolta strategii concrete privind viitorul politicii energetice din metropolele lumii. Sau, dupa cum afirma in prima zi a dezbaterilor ministrul Mediului din landul Berlin, Katrin Lompscher, primarii celor 40 de metropole ar trebui sa inteleaga ca "nu pot astepta deciziile Natiunilor Unite sau ale Bancii Mondiale pentru a gasi solutii la problemele cu care se confrunta". La capatul celor patru zile ale reuniunii din Statele Unite, edilii au cazut de acord asupra unor colaborari stranse in privinta masurilor care trebuie luate pentru combaterea incalzirii globale.


O PROBLEMA GLOBALA. "Toate orasele au nevoie de sprijin, de cooperare si de angajamente financiare pentru a face fata noilor provocari reprezentate de fenomenul incalzirii globale", a declarat Ken Livingstone, primarul Londrei, solicitandu-le participantilor la reuniune sa gaseasca impreuna solutii viabile la aceasta problema.
Prezent la dezbateri, fostul presedinte al Statelor Unite Bill Clinton le-a amintit celor 40 de primari de metropole ca "schimbarile climatice reprezinta o problema globala, pentru care ar trebui actionat, in primul rand, in interior, pe plan local".



Clinton vs gazele cu efect de seraIn timp ce la New York cei 40 de primari ai celor mai mari orase ale lumii discutau zilele trecute despre pericolele pe care le provoaca incalzirea Terrei, fostul presedinte american Bill Clinton a anuntat initierea unui program de eficientizare a energiei si de reducere a gazelor cu efect de sera. In august 2006, fostul lider de la Casa Alba a pus bazele unei fundatii - Initiativa Clinton pentru Clima (CCI), care se ocupa cu lupta impotriva fenomenului de incalzire globala. El a colaborat indeaproape cu grupul celor 40 de edili metropolitani pentru "dezvoltarea si implementarea unei serii de actiuni care sa accelereze reducerea gazelor cu efect de sera", se arata pe website-ul fundatiei. In timpul discutiilor de la New York, Bill Clinton a solicitat tuturor primarilor, proprietarilor de cladiri, bancilor si companiilor de energie sa-si reduca emisiile dioxidului de carbon in atmosfera.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.