Inchis pe nedrept pentru viol, un barbat din Connecticut a fost recompensat de stat.

Legislativul din Connecticut a decis, in unanimitate, sa acorde 5 milioane de dolari lui James Tillman (foto), un barbat condamnat la 45 de ani de inchisoare din care 18 i-a petrecut dupa gratii, pentru un viol pe care s-a dovedit ca nu l-a comis. Membrii legislativului l-au aclamat „la scena deschisa" pe Tillman si si-au exprimat speranta ca banii sa ii asigure confortul pentru restul vietii. La plecare, mama lui Tillman, care il insotise la sedinta legislativului, isi stergea lacrimile de emotie.

Votul inregistrat a fost de 148 pentru la nici unul impotriva in Camera Reprezentantilor si 33 de voturi pentru si nici unul impotriva la Senat. Guvernatorul statului, Jodi Redell, care va primi decizia legislativului, a anuntat ca se va simti onorata sa o contrasemneze.

„Nu merita sa stea in inchisoare 18 ani si jumatate. Sa-i dam cinci milioane de dolari este cel mai mic gest pe care-l putem face pentru el", declara membrul democrat al Camerei Reprezentantilor, Kenneth Green, citat de cotidianul britanic „The Guardian".

James Tillman avea 26 de ani cind a fost arestat si apoi condamnat la 45 de ani de inchisoare, pentru ca ar fi violat si batut o femeie in Hartford, in 1988. Victima l-a indicat pe Tillman drept faptas, dar testele ADN au aratat vara trecuta ca nu el fusese vinovat de atac. Avocatul lui Tillman, Gerard Smyth, a declarat ca clientul sau considera ca cele cinci milioane reprezinta o compensatie justa.

Opinia publica, dar si autoritatile statului au fost impresionate de faptul ca Tillman nu a aratat sentimente de ura fata de cei care l-au inchis pe nedrept, dimpotriva, s-a dovedit modest si lipsit de resentimente, ceea ce a determinat legislativul statului Connecticut sa-l aplaude in picioare. Presedintele legislativului a declarat presei ca statul Connecticut este dator sa-l despagubeasca pe Tillman chiar daca banii nu pot cumpara 18 ani din viata cuiva.