Rusia arunca declaratii acide pe doua fronturi: UE si SUA. La orizont nu se profileaza nici un compromis, in timp ce UE e acuzata de santaj, iar Condoleezza Rice pleaca de la Moscova fara rezultate concrete.

"UE prinde gustul santajarii Moscovei", a declarat ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, intr-un interviu pentru "Vremia Novosti", inainte de summitul Rusia-UE. Cijov a continuat tirul care da masura atmosferei reuniunii: „Exemplul prost al santajului se dovedeste a fi contagios si sper ca partenerii nostri vor fi suficient de rationali ca sa nu faca asta".

Cijov a criticat apelurile din cercurile politice din Lituania si Estonia pentru a urma exemplul Poloniei, care blocheaza negocierile pentru un nou acord de parteneriat Rusia-UE. El a acuzat UE de ipocrizie si politica a dublului standard referitor la criza ruso-estona, declansata de inlaturarea memorialului soldatului sovietic din Tallin.

Nici SUA nu au obtinut ce voiau de la Rusia - doar un pact pentru domolirea tonului declaratiilor publice, care i-au facut pe multi sa-si aminteasca de Razboiul Rece. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a stabilit la Moscova cu omologul sau rus doar punctele in care cu nici un chip nu pot fi de acord. Moscova a spus clar ca nu se impaca si nu se va impaca niciodata cu planul american de instalare a scutului antiracheta in Polonia si Cehia la doi pasi de Rusia.