Nicolas Sarkozy, ales presedinte al Frantei pentru un mandat de cinci ani, in urma scrutinului final al prezidentialelor, desfasurat la 6 mai, a fost investit oficial, in functie, ieri la pranz. Creditat cu 53,06 la suta din optiunile votantilor,
Nicolas Sarkozy, ales presedinte al Frantei pentru un mandat de cinci ani, in urma scrutinului final al prezidentialelor, desfasurat la 6 mai, a fost investit oficial, in functie, ieri la pranz. Creditat cu 53,06 la suta din optiunile votantilor,
el si-a invins contracandidata socialista, Segolene Royal, devenind al 23-lea presedinte al Frantei, respectiv al saselea in istoria celei de-a V-a republici. Nicolas Sarkozy ii succede la carma tarii lui Jacques Chirac, care s-a aflat la putere timp de 12 ani, cumuland doua mandate succesive.
Ceremonia predarii oficiale a stafetei la Presedintia Frantei s-a desfasurat, ieri, la Palatul Elysee, incepand cu ora locala 11.00 (12:00, ora Romaniei). Presedintele ales s-a prezentat la Palat cu doua minute inaintea debutului ceremoniei, arborand un costum sobru si camasa alba. Sotia sa, Cecilia, si fiul lor, Louis, il asteptau deja.
Jacques Chirac a iesit in intampinarea succesorului sau. Este pentru prima oara in istoria celei de-a V-a Republici cand un sef de stat transfera puterea unui nou-ales din aceeasi tabara politica. Sarkozy a fost, pana luni, presedinte al formatiunii de dreapta UMP (Uniunea pentru o miscare Populara), partidul care i-a adus lui Chirac al doilea mandat, in 2002. Cei doi oameni politici, ale caror relatii, datand de trei decenii au fost marcate de dispute si reconcilieri, au avut o intrevedere tete-a-tete de 35 de minute, in cadrul careia Jacques Chirac i-a dezvaluit noului presedinte secretul cel mai bine pazit al tarii: codul butonului nuclear.
Putin inaintea orei 11:40, Jacques Chirac a parasit Palatul Elysee, in aplauzele colaboratorilor si ale lui Sarkozy.
Noul presedinte vrea "schimbare profunda"
Ceremonia de investitura s-a desfasurat in prezenta premierului demisionar, Dominique de Villepin si a numerosi invitati. Sotia presedintelui, Cecilie Sarkozy s-a dovedit o aparitie sclipitoare. Fotografii scandau "Cecilia", in timp ce noua Prima Doamna a Frantei, purtand o rochie de lame alb, traversa covorul rosu.
Presedintele Consiliului Constitutional, Jean-Louis Debre l-a proclamat pe Nicolas Sarkozy presedinte al Republicii. "Incepand din aceasta zi, sunteti incarnarea Frantei", i-a spus Debre noului sef de stat. O salva de 21 de lovituri de tun a marcat momentul. Dupa inmanarea insemnelor Marii Cruci a Legiunii de Onoare, de catre Marele Cancelar al acestui ordin, Nicolas Sarkozy a rostit, pe un ton grav, primul sau discurs prezidential oficial, punand accent pe nevoia de "schimbare profunda" si de "rupere cu practicile trecutului". A urmat trecerea in revista a garzii republicane si intonarea Marseillaisei.
Noul sef de stat urma sa plece, chiar ieri, la Berlin, pentru o intrevedere cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei - un prim gest politic vizand reafirmarea fortei cuplului franco-german si relansarea constructiei europene.
De la prezentari de moda, la Prima Doamna
Influent consilier al sotului sau, Cecilia Sarkozy, fost manechin, in varsta de 49 de ani acum, nu ascunde faptul ca nu este foarte incantata de pozitia de "Prima Doamna" in care a propulsat-o victoria sotului sau. De fapt, cuplul Cecilia-Nicolas nu este unul lipsit de probleme mai mult sau mai putin publice. Cecilia Sarkozy a fost intotdeauna foarte implicata in cariera lui Nicolas Sarkozy, cel de-al doilea sot al sau, cu care s-a casatorit in 1996, dupa ce a divortat de un prezentator de televiziune. Colaborarea cu Nicolas a fost
"o alegere de viata", avand in vedere ca "politica este atat de violenta,
incat este mai bine in doi", a spus Cecilia Sarkozy. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin