Epoca Chirac a durat 12 ani si s-a incheiat ieri in mod oficial.

Nicolas Sarkozy a preluat ieri, de la Jacques Chirac, prerogativele de sef al statului francez, in cadrul unei ceremonii oficiale. Cei doi au avut o intilnire intre patru ochi care a durat treizeci de minute, timp in care Chirac i-a predat lui Sarkozy codurile de declansare a armelor nucleare franceze. Sarkozy l-a insotit apoi pe Chirac pina la masina, moment in care s-au incheiat cei 12 ani de mandat ai acestuia.

Sarkozy s-a intors apoi in palatul prezidential, unde presedintele Consiliului Constitutional a recitit rezultatele alegerilor prezidentiale si a proclamat: „Incepind de azi, incarnati Franta". Marele cancelar al Legiunii de onoare i-a predat lui Sarkozy insemnele de Mare Cruce, iar 21 de salve de tun au fost trase in onoarea noului presedinte.

Primul discurs al noului presedinte francez a continut 12 puncte esentiale ce vor fi respectate in mandatul sau. „Exigenta de a-i reuni pe francezi, de a respecta cuvintul dat, exigenta de a reabilita valorile muncii, efortului, meritului, respectului" au fost evocate de Sarkozy. De asemenea, el s-a referit la nevoia de toleranta si deschidere catre ceilalti, la nevoia de schimbare, de securitate si protectie, de ordine si autoritate. Presedintele a cerut „ruptura de comportamentul trecutului" si a promis sa apere „identitatea Frantei, pentru ca Franta are o identitate".