Unul dintre principalii traficanti de heroina din lume, iranianul Hossein Karimi, a fost prins cu ajutorul politistilor de frontiera romani dupa un an si jumatate in care reteaua pe care o conducea a fost monitorizata. Traficantul, care locuia de 15
Unul dintre principalii traficanti de heroina din lume, iranianul Hossein Karimi, a fost prins cu ajutorul politistilor de frontiera romani dupa un an si jumatate in care reteaua pe care o conducea a fost monitorizata. Traficantul, care locuia de 15 ani in Romania, a fost arestat in luna martie a acestui an, in Austria. Hossein Karimi a fost retinut in baza unui mandat de arestare international, emis de autoritatile americane, in prezent efectuandu-se demersurile necesare extradarii lui in SUA. Karimi, liderul uneia dintre cele mai puternice grupari de trafic de droguri, a fost retinut in urma unei operatiuni spectaculoase in care au fost implicati politisti romani, alaturi de ofiteri SIE, politisti din SUA, Olanda, Turcia, Marea Britanie si Germania. Datorita colaborarii dintre autoritatile romane si cele specializate pe linia combaterii traficului international de droguri din cele cinci state si in baza schimburilor de informatii permanente, au fost confiscate peste 200 de kg de heroina si arestati zeci de membri ai retelei internationale de producere si distributie de heroina.
Firma paravan
Hossein Karimi, in varsta de 59 de ani, considerat de autoritatile internationale cel mai temut traficant de heroina din lume si un mafiot veritabil, coordona chiar din Romania o filiera internationala de mari proportii. Potrivit anchetatorilor, gruparea actiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia si America (Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Afganistan, Iran, Canada, SUA) si era formata din sute de membri, de nationalitati diferite. Data fiind amploarea retelei, operatiunea a fost extinsa, fiind instrumentata, in cooperare, de catre: Drug Enforcement Administration (DEA) - Biroul Atena, Politia nationala olandeza, Agentia pentru Combaterea Crimei Organizate Majore (SOCA) - Marea Britanie, Politia nationala germana, Politia nationala turca, Serviciul de Informatii Externe (SIE), Politia de Frontiera si un procuror DIICOT. Autoritatile romane si cele straine au inceput colaborarea, in acest caz, inca din luna noiembrie a anului 2005, cand s-a constatat ca instrumentau fragmente ale acestei operatiuni antidrog, punctul comun al tuturor fiind liderul iranian al retelei de traficanti de heroina. Liderul gruparii conducea "afacerea" de la distanta, organizand celulele organizatiei din diferite state si controland toate miscarile "locotenentilor" sai, fara a se implica direct in aceasta activitate. Inca din momentul stabilirii in Romania, iranianul si-a asigurat drept paravan pentru actiunile sale ilegale o societate comerciala de import - export, infiintata in anul 1992, in Bucuresti. Firma trecea aproape neobservata deoarece desfasura activitati legale, dar neprofitabile.
Intalniri de taina la Bucuresti
Iranianul coordona intreaga activitate infractionala dintr-un apartament modest de trei camere, situat in centrul Capitalei. Hossein Karimi parasea Romania foarte rar, motiv pentru care isi convoca "subalternii", cel putin o data pe luna, la Bucuresti. Filiera de traficanti era foarte bine organizata, avand celule specializate: de la cea a cultivatorilor de mac opiaceu, pana la cea a distribuitorilor finali. Opiumul era cultivat in Afganistan, era dus in Iran, unde era transformat in heroina, apoi transportat in Turcia si de aici in toata Europa si Statele Unite. "Reteaua a reprezentat una din cele mai prolifice organizatii infractionale transcontinentale, fiind responsabila de transportul si comercializarea anuala a unor cantitati de heroina de ordinul tonelor, iar sumele de bani obtinute, in urma acestora, se ridicau la cateva milioane de dolari. Totodata, organizatia criminala asigura si circuitul ilicit, via Dubai si spalarea banilor proveniti din comercializarea drogurilor, la nivel international", a explicat, chestorul principal Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera.
Supravegheat un an si jumatate
Monitorizarea, pe teritoriul Romaniei, a inceput in luna noiembrie 2005, cand ofiterii Serviciului Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au aflat ca iranianul coordona, din Bucuresti, o filiera importanta de traficanti de narcotice. Rezultatul investigatiei, in colaborare cu autoritatile din strainatate, a condus la deschiderea unui dosar penal, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a coordonat activitatea anchetatorilor, pe teritoriul Romaniei.
Timp de aproximativ un an si jumatate, autoritatile au supravegheat indeaproape activitatile iranianului si ale "locotenentilor" sai. Astfel, probele stranse au condus la identificarea mai multor transporturi de droguri, cel mai important fiind de 167 de kilograme de heroina, capturat de catre politia turca, moment care a coincis cu declansarea, in forta, a unei ample actiuni de arestare a membrilor importanti ai retelei din Turcia, Olanda si Germania. Astfel, opt dintre membrii retelei au fost arestati in Turcia, sase in Olanda si unul in Germania. Desi multi dintre colaboratorii lui Karini fusesera arestati, acesta nu a banuit ca va fi prins si, in luna martie, a mers la o intalnire cu membrii "celulei" din Olanda. Ulterior, a realizat ca lucrurile au scapat de sub control si a incercat sa fuga in Afganistan, prin Viena. Iranianul a fost arestat, in luna martie, pe aeroportul din Viena. Politistii nu au mentionat unde se duceau sumele de bani obtinute din traficul de droguri, in acest sens fiind desfasurate, in continuare, cercetari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.