Sub pretextul unei intruniri a Ligii alesilor locali, liberalii au tinut ieri un adevarat miting electoral.

Peste 5.000 de liberali au umplut pina la refuz ieri Sala Palatului, intr-un veritabil miting electoral in care Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai s-au dezlantuit impotriva lui Traian Basescu. Pe o pozitie relativ moderata s-a situat premierul Tariceanu, acesta insistind, in discursul sau, pe realizarile Guvernului si pe respectarea angajamentelor electorale. Manifestarea s-a desfasurat dupa o reteta electorala americana, cu Ludovic Orban pe post de Jay Leno. Din recuzita au lipsit doar majoretele.

Tariceanu a imprumutat in discursul sau ceva din stilul Basescu. La Iasi, presedintele suspendat a "cautat-o" pe tinara de 16 ani Alexandra, cea despre care spunea ca ii scrie zilnic. Premierul a facut referire la un tinar din Pitesti, Sorin, pe care l-a intilnit si care i-a spus ca "ceea ce face Basescu nu este bine". Atacindu-l pe seful statului, Tariceanu a spus ca "Basescu este incapabil sa colaboreze cu institutiile statului", ca are un limbaj demn de "periferia Europei" si ca are patru obiective: "putere, putere, putere, putere". Tariceanu a incheiat spunind ca miza lui 19 mai "nu este schimbarea unui om, ci viitorul Romaniei in UE".

Norica Nicolai l-a comparat pe Basescu cu regele Carol al II-lea in intentiile sale de a dizolva Parlamentul si de a-si face un partid prezidential. Vicepresedinta PNL a mai catalogat discursul sefului statului ca fiind unul de sorginte stalinista. Un ton virulent a avut si Varujan Vosganian. "Cind Banca Mondiala si alte organisme internationale lauda Romania, cum este posibil ca tu sa vii cu teza oligarhilor", a spus Vosganian, care a mentionat totodata ca "Basescu este singurul sef de stat din Europa care isi critica tara si guvernarea".

Dupa premier, cele mai multe aplauze le-a primit Crin Antonescu. Vicepresedintele PNL a avut un discurs de o duritate maxima, in care l-a facut inclusiv dictator pe Basescu. "Traficant de nave, traficant de terenuri si traficant de iluzii", au fost noutatile din discursul lui Antonescu. Dupa citarea tuturor dosarelor penale in care este implicat Basescu si dupa ce l-a facut pirat, Ludovic Orban a propus "debarcarea" acestuia pe o insula cu papuasi si canibali, "cu care sa se certe toata ziua".