Profitul net al companiei in primul trimestru al acestui an a scazut cu 56,7%. Petrom invoca aprecierea leului si scaderea pretului petrolului.

Cifra de afaceri a celei mai mari companii din Romania s-a redus cu 12% in primul trimestru, la 2,75 miliarde de lei, iar profitul net s-a diminuat cu 57%, la 381 de milioane de lei (112,7 milioane de euro), ca urmare a reducerii pretului petrolului si a aprecierii leului, a anuntat ieri compania. „In primele trei luni ale anului ne-am confruntat cu un mediu mai putin prielnic, caracterizat de un pret mai scazut al titeiului si de aprecierea puternica a monedei nationale, care au avut un impact negativ asupra rezultatelor noastre. Declinul natural al productiei, pe care estimam sa-l stabilizam incepind cu finele acestui an, a influentat, de asemenea, rezultatele", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul operational inainte de impozitare (EBITDA) s-a diminuat in primele trei luni cu 49%, ajungind la 623 de milioane de lei.

Cheltuielile de operare au crescut in 2007 cu 7%, ca urmare a cheltuielilor ridicate prestate de terti, a materiilor prime, a produselor complementare, precum si din cauza deprecierii. Cresterea a fost partial contrabalansata de cheltuielile mai reduse cu utilitatile, ca rezultat al renegocierii contractelor, cu salariile, care au scazut ca urmare a reducerii numarului de angajati, si cu provizioanele, ca urmare a unui management mai bun al creditelor si a reducerii numarului de litigii in curs. Reducerea profitului operational este explicata de companie in principal prin scaderea profitului din activitatea de explorare si de productie, afectata negativ de pretul in scadere al titeiului, declinul productiei si de aprecierea monedei nationale cu 13%.

Rezultatele au dezamagit investitorii, cotatia actiunilor Petrom avind de suferit. Actiunea SNP a ajuns la 52 de bani pe actiune la sfirsitul sedintei de ieri, in scadere cu 2,8%, insa pe o tendinta descendenta a pietei.

Principalul concurent al Petrom de pe piata romaneasca a avut insa o alta evolutie. The Rompetrol Group (TRG), condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inegistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 1,24 miliarde de dolari si un profit operational de 41 de milioane de dolari, comparativ cu profitul de 8 milioane de dolari in aceeasi perioada din 2006.