Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume, capturat recent la Viena, locuia in Romania de 15 ani si coordona o retea intinsa pe trei continente.

Iranianul Hossein Karini, capul uneia dintre cele mai puternice retele de trafic de droguri, a fost retinut, in urma cu doua luni, in urma unei operatiuni spectaculoase si extrem de periculoase, in Austria, pe aeroportul din Viena.

Traficantul locuia in Romania de 15 ani, iar de doi ani este monitorizat si filat de politistii romani. Hossein Karini are 59 de ani si se ocupa cu vinzarea drogurilor cu mult timp inainte de a se stabili in Romania, reteaua lui fiind ramificata pe mai multe continente, spun surse din Politie. Hossein Karini s-a nascut in Ourmia, Iran, dar el va fi judecat in SUA, tara care a inceput cercetarile in acest caz.

In cei doi ani in care l-au filat pe Hossein Karini, politistii au aflat ca acesta era casatorit in Bucuresti si are trei copii. In 1993 a infiintat firma Rashwan Comimpex SRL, cu obiect de activitate de export de orez, tigari si stafide, dar sub paravanul careia desfasura activitatile legate de traficul de droguri. Politistii de frontiera spun ca iranianul iesea de putine ori din tara, dar isi chema subalternii intr-un apartament cu trei camere din centrul Bucurestiului, pentru a putea coordona activitatea acestora. Avea si o amanta, in judetul Teleorman, cu care are si un copil, caruia i-a recunoscut paternitatea. Potrivit anchetatorilor, Hossein Karini parea un individ asezat, extrem de sociabil. In realitate insa, era un mafiot veritabil, care a plecat „de jos", prin eliminarea treptata a superiorilor ierarhici. In interiorul organizatiei se stie ca isi rasplatea oamenii loiali, dar s-a intimplat si sa dea ordin ca mai multi colaboratori ai sai, despre care credea ca l-ar fi tradat, sa fie maltratati in public.

Potrivit Politiei de Frontiera, cazul lui Hossein Karini a fost monitorizat si de Drugs Enforcement Administration (DEA) din Statele Unite ale Americii. La caz au colaborat ofiteri ai Serviciului de Informatii Externe (SIE) si politisti din cinci state - SUA, Olanda, Turcia, Marea Britanie si Germania, tari in care iranianul isi organizase puncte de desfacere a drogurilor. Cazul nu este finalizat, politistii urmind sa faca retineri si in Afganistan, tara din care proveneau drogurile. Potrivit ambasadorilor care au participat ieri la conferinta de presa in care s-a prezentat acest caz, retineri s-au facut cu putin timp in urma in Turcia si Olanda, in urma carora s-au capturat citeva sute de kilograme de droguri. In total sint 15 membri importanti din retea retinuti.

Reteaua pe care iranianul o conducea era organizata pe sase segmente. Primul se ocupa de cultivarea cimpurilor de mac din Afganistan, a doua celula efectua transportul din Afganistan in Iran, unde se afla a treia celula, formata din laboratoarele de preparare, iar al patrulea segment asigura transportul drogurilor din Iran in Turcia. Cel de-al cincilea segment asigura transportul drogurilor din Turcia in Europa, America si Asia, iar cea de-a sasea celula se ocupa de receptia si distributia drogurilor in tarile destinatare. Politistii spun ca filiera era formata din citeva sute de membri, esalonati in functie de importanta rolului avut in interiorul gruparii. Se presupune ca transporturile anuale facute de aceasta filiera erau de ordinul tonelor.

Traficant de Drumul Taberei Firma din Romania folosita ca paravan de Hossein Karini pentru traficul cu droguri se numeste Rashwan Comimpex si are sediul social in cartierul Drumul Taberei, pe Strada Tirgu Neamt, intr-un apartament de bloc. La Registrul Comertului, profilul de activitate declarat al firmei este comertul cu stafide, tutun si orez, insa, dupa cum au stabilit anchetatorii, prin aceasta se derulau de fapt banii obtinuti din vinzarea de droguri. Potrivit vecinilor, apartamentul a fost cumparat de Hossein Karini de la fratele sau in urma cu citiva ani, a stat in el foarte putin timp, dupa care l-a inchiriat unui alt arab, ce locuieste acolo cu sotia romanca si un copil. „Stiu de la sotul meu, care e presedinte de asociatie si a fost acolo, ca au si un sediu de firma, adica un birou si calculator", spune Magdalena Ionita, o vecina, care l-a descris pe Hossein ca pe „o persoana foarte politicoasa, linistita, de peste 40 de ani". (M.C.)