BNR intirzie aprobarea noilor norme de creditare pentru 18 banci. Alpha Bank ramine singura banca de unde va puteti imprumuta mai mult.

O singura banca din Romania are dreptul, momentan, de a acorda credite in conditii relaxate, iar situatia se pare ca se va mai prelungi. „Se pare ca avizarea noilor norme de creditare a ajuns intr-un moment de impas. Am vorbit cu mai multe banci care mi-au spus ca au probleme", a declarat ieri, la Forumul Financiar Bancar Sud-Est European, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Membrii ARB se vor intilni in urmatoarea perioada din nou cu reprezentantii bancii centrale pentru a clarifica situatia. „Se pare ca este necesar sa ne reintilnim cu BNR pentru a discuta niste lucruri pe care le-am mai discutat si se pare ca nu le-am rezolvat", apreciaza Ghetea. Pina acum, doar 18 dintre cele 38 de banci din Romania au depus la banca centrala proiectele pentru normele de creditare, dar avizarea lor treneaza si, implicit, acordarea de credite in conditii mai avantajoase se mai amina. Reprezentantii mai multor banci spun ca Banca Nationala distorsioneaza piata bancara prin aplicarea noilor reglementari. „Inainte sa fie avizata vreo banca, a circulat intrebarea daca BNR nu distorsioneaza competitia si s-a demonstrat ca da. Cred ca BNR, care are atributii de supraveghere, n-ar trebui sa distorsioneze competitia", considera presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

„Banca Nationala a dat cu o mina si ia cu doua", a declarat pentru Cotidianul Eugen Radulescu, inca presedintele CEC, care a adaugat ca, inainte de a le fi aprobate noile norme, bancile sint obligate sa respecte o serie de prevederi stricte de ordin prudential. Sint mai mult chestiuni tehnice. „O problema ar fi de exemplu cu modalitatea de calcul al riscului de credit, care este alta decit stiam pina acum", ne-a spus Radulescu. Presedintele ultimei banci de stat din Romania crede ca procesul de aprobare a normelor de creditare relaxate va dura mai mult decit era de asteptat. „Aprobarea normelor va mai dura ceva vreme. Va fi un proces mai lent si de o amploare mai mica decit ne asteptam", apreciaza presedintele CEC.

Bancherii au si ei probleme in ceea ce priveste intelegerea impunerilor bancii centrale. „Foarte multe dintre banci au probleme in intelegerea noilor reglementari. Se poate ajunge la o distorsiune de abordare. Este momentul sa ne intilnim iar", spune Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman. „Ma intreb de ce nu putem avea conditii generale care sa ne permita sa stim ce sa facem. Toate bancile trebuie sa aiba posibilitatea sa ofere aceleasi tipuri de produse", apreciaza Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania.

Banca centrala sustine insa ca totul decurge absolut normal. „Procesul de avizare decurge absolut normal. Analiza se face dosar cu dosar si de aceea dureaza ceva mai mult", ne-a spus Mugur Stet, purtatorul de cuvint al BNR. Mai mult, sustine oficialul Bancii Nationale, noile reglementari sint aceleasi pentru toti si nu pot crea distorsiuni in piata. BNR a avizat pina in prezent doar normele de creditare ale Alpha Bank Romania, care a anuntat ca va acorda imprumuturi cu avans maxim 15% si va putea accepta si un grad de indatorare pina la 65% pentru venituri peste 1.500 de euro si 55% pentru cele sub 1.500 de euro. Banca centrala a primit proiecte de norme de la 18 din cele 39 de institutii de credit eligibile, dar a returnat unele pentru modificari si analizeaza altele. Noile norme, stabilite individual de catre fiecare banca, vor inlocui prevederile celor impuse de BNR pentru tot sistemul bancar, care includ obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum.

Servicii bancare mai ieftine decit in Europa Romanii platesc, in medie, aproximativ 29 de euro pentru serviciile bancare de baza precum contul curent sau cardul de credit, potrivit unui studiu realizat de CamGemini. Comparativ, francezii platesc pentru serviciile bancare de baza 79 de euro, nemtii 87 de euro, iar spaniolii 50 de euro. Cea mai ieftina tara din Uniunea Europeana este Olanda, unde cei mai multi clienti platesc 32 de euro. Romania este mai ieftina si decit Croatia, unde un client plateste 101 euro. In Cehia, clientii bancilor platesc 70 de euro, iar in Polonia 74 de euro. La nivel global, media calculata de realizatorii studiului este de 77 de euro. Aceste date sint reprezentative pentru clientii activi, care inseamna 60% din clientii bancilor. Restul reprezinta, in proportii egale de 20 de procente, clienti foarte activi, cu o frecventa de utilizare a produselor foarte ridicata, si clienti putin activi. De exemplu, pe operatiunile de retragere de numerar de la ATM, un client mai putin activ realizeaza 12 astfel de tranzactii, un client activ, 24, iar unul foarte activ, 60.