Romania si alte sase noi membre UE au angajat o firma de lobby care sa convinga Congresul SUA sa renunte la necesitatea vizei pentru a le permite cetatenilor lor sa intre in State.

Guvernul Romaniei a adoptat o hotarire prin care a
Romania si alte sase noi membre UE au angajat o firma de lobby care sa convinga Congresul SUA sa renunte la necesitatea vizei pentru a le permite cetatenilor lor sa intre in State.

Guvernul Romaniei a adoptat o hotarire prin care aloca 84.000 de dolari pentru semnarea unui contract intre Ministerul Afacerilor Externe si o firma americana de lobby, care sa sustina includerea Romaniei in Programul de Scutire de Vize pentru SUA (Visa Waiver). Finantarea va fi asigurata din bugetul MAE pe anii 2007 si 2008. Programul Visa Waiver, de care beneficiaza toate statele vechi membre UE, mai putin Grecia, presupune intrarea si sederea timp de 90 de zile fara viza in SUA pentru cetatenii tarilor incluse in program.

Hotarirea autoritatilor de la Bucuresti de a contracta firma americana inseamna de fapt alaturarea la actiunea altor sase noi membre UE (Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria), ai caror cetateni au inca nevoie de viza SUA. Firma de lobby aleasa de tarile europene, in urma unei licitatii, este Dutko Worldwide, firma americana a carei filiala din Praga a fost condusa de fostul ambasador ceh in SUA, in prezent vicepremier pentru afaceri europene, Alexandr Vondra.

Pentru a beneficia de Programul Visa Waiver, o tara trebuie sa aiba o cota de refuzare a vizelor SUA mai mica de 3%. Cu toate acestea, conform unui amendament ce va fi votat de Camera Reprezentantilor SUA la o lege adoptata ca urmare a raportului Comisiei 11 septembrie, statele care sprijina eforturile antiteroriste americane ar putea scapa de regula celor 3%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.