Dupa patru luni de negocieri intense, parlamentul sarb si-a dat, marti, acordul pentru formarea unei coalitii de guvernamant. Astfel, noul Executiv va fi format din reprezentantii celor mai importante partide democratice, dar va fi condus de catre ac
Dupa patru luni de negocieri intense, parlamentul sarb si-a dat, marti, acordul pentru formarea unei coalitii de guvernamant. Astfel, noul Executiv va fi format din reprezentantii celor mai importante partide democratice, dar va fi condus de catre actualul premier, nationalistul moderat Voislav Kostunita, reconfirmat in aceast post.
Votul parlamentar de marti a intervenit cu doar o jumatate de ora inainte de expirarea termenului constitutional pentru aprobarea noului guvern, care ar fi dus la alegeri anticipate, transmite BBC, care subliniaza ca cel mai important punct de pe agenda Executivului va fi incercarea Serbiei de a preveni acordarea independentei provinciei Kosovo. In plus, asa dupa cum a declarat inaintea votului premierul Kostunita, Cabinetul sau va cooperea cu Tribunalul de la Haga.
Noua majoritate guvernamentala este compusa din Partidul Democrat (DS, reformist) al presedintelui sarb Boris Tadici, Partidul Democrat al Serbiei (DSS, nationalist) al lui Voislav Kostunita si formatiunea neo liberala a lui Mladjan Dinkic. Saptamana trecuta, Kostunita a fost de acord sa formeze o coalitie cu partidul pro-occidental al lui Boris Tadici, oferind astfel o gura de oxigen Occidentului, care se temea ca democratia fragila a Serbiei va intra din nou pe o panta nationalista. Cooperarea Belgradului cu Tribunalul de la Haga este esentiala pentru UE, care conditioneaza reluarea negocierilor cu Serbia de realizarea unor progrese concrete in ceea ce priveste capturarea criminalilor de razboi. De altfel, cu cateva ore inainte de votul legislativului, fortele de securitate sarbe au efectuat o razie in centrul Belgradului, unde se banuia ca se ascunde fostul sef militar al fortelor sarbe din Bosnia, generalul Ratko Mladici, inculpat pentru genocid de justitia internationala, fiind acuzat de genocid pentru masacrul de la Srebrenita, din 1995. Incapacitatea vechiului guvern de a-l aresta pe Mladic a determinat UE sa suspende, in mai 2006, negocierile cu Belgradul in cadrul Acordului de Stabilizare si Asociere. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.