Traian Basescu a pozat de-a lungul timpului intr-un om politic curat si incoruptibil. In realitate insa, desi acuza oligarhia, actualul presedinte suspendat este el insusi un vertiabil oligarh. De numele lui Traian Basescu se leaga numeroase afaceri
Traian Basescu a pozat de-a lungul timpului intr-un om politic curat si incoruptibil. In realitate insa, desi acuza oligarhia, actualul presedinte suspendat este el insusi un vertiabil oligarh. De numele lui Traian Basescu se leaga numeroase afaceri dubioase. Dovada in acest sens este un document al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), publicat ieri de cotidianul "Jurnalul National". Este vorba despre o afacere incheiata de Traian Basescu si Costel Casuneanu, regele asfaltului, unul dintre afaceristii protejati de actualul presedinte suspendat. Faptele constatate de ONPCSB si prezentate de ziarul mai sus amintit reprezinta doar varful unui aisberg.
Afacerile si interesele familiei Basescu sunt mult mai mari. Cum spuneam, presedintele suspendat a incercat sa para mereu un om politic cinstit si incoruptibil. Realitatea este insa alta, asa cum ZIUA va demonstra in cele ce urmeaza. De numele lui Traian Basescu se leaga o sumedenie de afaceri oneroase. Presedintele suspendat a reusit de-a lungul timpului sa-si alimenteze conturile prin intermediul fratelui sau, Mircea Basescu. O reteta extrem de simpla, dar foarte eficienta. Astfel, Mircea Basescu a devenit un prosper om de afaceri, avand "spatele" asigurat de fratele sau ajuns unul dintre cei mai importanti oameni politici. Cu alte cuvinte, Traian Basescu a avut grija, prin prisma functiilor politice detinute, ca nimeni sa nu se atinga de afacerile fratelui sau Mircea. Din momentul in care primarul general al Capitalei a ajuns presedinte, nu a mai existat nici o piedica. Contractele pentru firmele lui Mircea Basescu au inceput sa curga unul dupa altul, iar afacerile de familie dubioase au fost ferite de anchetele institutiilor statului. Presedintele a avut grija ca banii negri rulati de el si de familia sa sa nu ajunga in atentia opiniei publice. Asa cum vom prezenta in continuare, Traian Basescu a stopat anchetele declansate de ONPCSB la adresa sa si a fratelui sau Mircea.
In octombrie 2004, unii angajati ai ONPCSB au declansat o ancheta privind o afacere imobiliara dubioasa, in care au fost implicate mai multe persoane, in frunte cu Traian Basescu si fratele acestuia de la mare. Alaturi de cei doi au mai fost anchetati Maria si Ioana Basescu - sotia, respectiv fiica mai mare a celui care avea sa devina sef al statului, Nicolae Petricila - proprietar de terenuri in zona rezidentiala a Capitalei, Costel Casuneanu - unul dintre regii asfaltului si Gabriela Blaj - cumnata acestuia din urma. Despre ce este vorba? Printr-o coincidenta riguros planificata, beneficiind de serviciile unui mandatar, Traian Basescu si Costel Casuneanu au cumparat in aceeasi zi terenuri invecinate, de la proprietarul-mostenitor Nicolae Petricila. In calitatea sa de primar general al Capitalei, Basescu a inhatat 3700mp pe Aleea Privighetorilor, in apropierea Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", iar Casuneanu cam tot atat, alaturat. Numai ca primul a platit doar 17,5 USD metrul patrat, in ciuda faptului ca pretul zonei se situa undeva in jurul valorii de 100 USD/mp si chiar peste. Este de la sine inteles faptul ca nu tot atat de putin a platit si amicul sau, ba dimpotriva. E de presupus ca acesta a acoperit pretul real al zonei pentru ambele terenuri invecinate, ca sa sustina si suma infima platita de Basescu. Ceea ce se traduce intr-o veritabila mita mascata acordata viitorului primar general, apoi presedinte al tarii. Asta in chip de multumire pentru contractele de asfaltare obtinute prin intermediul Ministerului Transporturilor, pe cand Traian Basescu s-a aflat la timona acestuia.
Doi ani mai tarziu, primarul general vinde terenul primit in buna parte cadou de la Casuneanu, catre cumnata acestuia, Gabriela Blaj. Ca in spatele femeii se afla acelasi afacerist este de presupus. Dar ce e mai interesant, pretul incasat de Basescu se ridica de asta data la 361.540 USD, respectiv 98 USD/mp. Ca atare, primarul a primit mita de doua ori. O data cand a cumparat terenul din Aleea Privighetorilor si a doua oara cand l-a vandut cu un profit substantial.
Prin aceasta inginerie, "s-a putut justifica suma de 280.000 USD, care a constituit pretul vilei de pe soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 137 B, proprietate care a fost donata fiicei", se arata in raportul ONPCSB (nr. S/IV/1014 din 18.10.2004) tinut si astazi la secret din ratiuni de partid si de stat. De ce a procedat asa Basescu "5 minute" si n-a ramas cu banii pe numele lui? Ca sa nu mai mentioneze proprietatea in declaratia sa de avere, este concluzia la care a ajuns aceeasi institutie a statului.
In aceeasi afacere murdara au mai fost implicate patru sereleuri, prin conturile carora au circulat cele 1,4 miliarde de lei platite de Traian Basescu la prima tranzactie. Prima dintre acestea, M.T. Vega Transport SRL Bucuresti, pare a fi o veritabila firma-fantoma. Infiintata in 1996, astazi este radiata si dizolvata. Ultima inregistrare la Oficiul National al Registrul Comertului dateaza din 19.10.2006. Ar mai fi de spus ca aceasta societate comerciala n-a depus nici un bilant financiar-contabil anual la Registrul Comertului, ceea ce ne poate duce cu gandul la ilegalitatea functionarii ei timp de zece ani, pana la sfarsitul lui 2006.
Bani negri pentru zile negre
Urmatoarea firma implicata tinuta secreta de ONPCSB este Triton Company SRL din Constanta, care are ca principal obiect de activitate: "Constructii si reparatii nave", dar care in realitate se ocupa cu aprovizionarea buncarelor petroliere acostate in Portul Constanta. Asociatii acesteia sunt Dumitru Ionescu, Lidia Alexandra Ionescu si Paul Branza. Ultimul de pe lista este un fost sef al Autoritatii Navale Romane si vechi coleg de marinarie cu suspendatul, posibil numit de acesta in fruntea institutiei amintite.
Ultimele doua societati sunt Prod Cros SRL (si nu Pro Cros cum au retinut lucratorii ONPSCB) si A.M.C.Cros SRL tot din Constanta. Ambele societati sunt controlate de nimeni altul decat Mircea Basescu, fratele fostului primar general al Bucurestiului, cu cate un procent de 59%. Prima are ca obiect de activitate "fabricarea inghetatei" si ii mai are ca asociati pe Anca Luciana Ivascu - 39% si Dumitru Scaiceanu - 2%. Cea de-a doua se ocupa cu "activitati de consultanta si management", avand aceeasi componenta asociativa ca prima. Sa mai spunem ca A.M.C.Cros SRL n-a inregistrat in anii 2004 si 2005 nici un fel de profit declarat, la o cifra de afaceri de 2,062 miliarde lei, respectiv 0,295 miliarde lei. Dupa toate aparentele, banii presedintelui suspendat s-ar afla la fratele acestuia, care ii administreaza pentru zile negre.
Partidul Social Democrat solicita ONPCSB sa faca publica solutia data in dosarul privind tranzactia terenului din Aleea Privighetorilor in care este implicat Traian Basescu. De asemenea, PSD cere ONPCSB ca, in cazul in care dosarul, avand numarul S/IV/1014 din 18.10.2004, a fost clasificat, sa precizeze motivele care au stat la baza acestei decizii.
Totul a pornit de la "Vulpea"
Dosarul lui Traian Basescu de la ONPCSB a fost deschis in octombrie 2004, din ordinul magistratului Iulian Dragomir, seful instutiei, in baza unei note scrise intocmita de Iosif Lucaci, ofiter in cadrul UM 0962, serviciul de spionaj al Ministerului de Interne condus pana de curand de Virgil Ardelean.
Nota intocmita de Lucaci a fost repartizata analistului financiar Daciana Dumitru. In luna noiembrie 2004, Daciana Dumitru i-a prezentat rezultatul final presedintelui Oficiului, Iulian Dragomir, cu propunerea de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, condus in acel moment de Ilie Botos. In aceasta prima forma a dosarului intocmit pe numele actualului presedinte suspendat apareau tranzactiile suspecte de spalare de bani precum si savarsirea unor fapte de coruptie de catre Ioana Basescu, Costel Casuneanu, Traian Basescu si mai multi cetateni arabi. Din informatiile primite de Oficiu de la diverse institutii, banci, alte institutii financiare, notari publici, rezulta si primirea sumei de un milion de euro in contul personal al Ioanei Basescu de la un om de afaceri arab, patronul unei firme specializate in importul si comercializarea trabucelor.
Dosarul a fost "curatat"
Din aceleasi documente intocmite de Iosif Lucaci si Daciana Dumitru, rezultau fapte de coruptie ale magnatului Costel Casuneanu precum si infractiuni de evaziune fiscala, retrageri masive in numerar din conturi in mod nejustificat etc.
Conform unor surse din cadrul Oficiului, imediat dupa ce s-a anuntat castigarea alegerilor de catre Traian Basescu, seful Oficiului, Iulian Dragomir, a dat dispozitie sefei sale de cabinet, Irina Moga, precum si analistului financiar Daciana Dumitru sa "curete" dosarul de spalare de bani al familiei Basescu, adica sa scoata toate documentele ce constituiau probele pentru infractiunea de spalare a banilor si infractiunea de coruptie si sa le distruga.
Concomitent, s-a intocmit o noua nota de analiza de catre Daciana Dumitru, in care, de data aceasta, nu mai erau prezentate constatarile analizei anterioare, lasandu-se doar operatiunea de achizitie a terenului din Baneasa de catre familia Basescu care, in viziunea lui Dragomir, nu mai prezenta nici un pericol pentru acesta. Totodata, s-a propus clasarea lucrarii. In paranteza trebuie spus ca presedintele Dragomir a mai clasat si dosarele de spalare a banilor privind firma Dalli, ale lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, ale lui Alexandru Bittner si ale generalului PSD Gabriel Oprea.
Pe data de 17 decembrie 2004, Iulian Dragomir, conform mai multor marturii, a exercitat puternice presiuni asupra membrilor plenului pentru clasarea dosarului Basescu, presiuni care s-au suprapus cu starea de teama a membrilor plenului, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu.
Pentru modul exemplar in care a lucrat si executat comenzile in acest dosar, analistul financiar Daciana Dumitru a fost avansata in functia de sef de serviciu si, ulterior, in cea de director, desi nu avea pregatirea necesara unei asemenea functii.
Totusi, chiar daca documentele din dosarul lui Basescu ar fi fost distruse, ele pot fi refacute cu ajutorul institutiilor care sunt obligate de lege sa raporteze Oficiului tranzactiile financiare dubioase. Asadar, dosarul de spalare de bani al lui Basescu exista, dar trebuie doar refacut.
Stapanul informatiilor
Conform unor surse din serviciile secrete, ulterior instalarii lui Traian Basescu la Cotroceni, presedintele ONPCSB i-a trimis o scrisoare sefului statului prin care se punea la dispozitia acestuia si nu numai.
In urma unor intalniri dintre seful Oficiului, pe de o parte, si Traian Basescu si Claudiu Saftoiu, la cererea lui Basescu, Dragomir preda la Presedintie, in lunile ianuarie si februarie 2005, incalcand art. 18 din legea de functionare a ONPCSB, mai multe dosare de analiza din cadrul Oficiului privind oameni politici, in primul rand, precum si ale unor oameni de afaceri, sponsori ai diverselor partide. Conform acelorasi surse, presedintele Iulian Dragomir ar fi scos din arhiva dosarele, iar Irina Moga, sefa sa de cabinet, si secretara Florenta Zibileanu le-au copiat.
Rolul Monicai Macovei
Imediat dupa ce a ajuns ministru al Justitiei, Monica Macovei a trecut la instituirea controlului total asupra Oficiului. Datorita imixtiunilor ministrului Macovei, plenul Oficiului functioneaza ilegal, nefiind respectat art. 19 din Legea 656/2002, de functionare a ONPCSB, privind structura plenului. Astfel, plenul, care este format din sapte membri, nu are in componenta sa un reprezentant al Ministerului Justitiei, asa cum este legal. Au fost numiti, in schimb, in mod ilegal, doi reprezentanti ai Parchetului General, in loc de unul, cum prevede legea. Unul dintre ei este procurorul Flaviu Craznic, sef serviciu in cadrul DIICOT, detasat la ONPCSB la 1 martie 2006, conform Hotararii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 40/2006, om apropiat lui Macovei. Celalalt reprezentant al Parchetului este procurorul Paula Lavric, si ea sef de serviciu la DIICOT, detasata pe o perioada de trei ani ca membru al plenului Oficiului, cu incepere de la 1 mai 2006, conform HCSM 102/2006. La un moment dat, Craznic a fost propus la sefia Oficiului de catre Monica Macovei, dar s-a optat pentru varianta "neutra" Adriana Popa, reprezentanta Bancii Nationale a Romaniei.
Dragomir se apara
Contactat de ZIUA, fostul presedinte al ONPCSB, magistratul Iulian Dragomir, a negat cu vehementa informatiile conform carora ar fi intocmit si apoi ar fi "curatat" dosarul de spalare de bani al lui Traian Basescu si al familiei acestuia. De asemenea, Dragomir ne-a spus ca niciodata nu i-a dat, personal, vreun dosar de analiza financiara lui Traian Basescu, dupa ce acesta a devenit presedinte. "Eu personal si nici unul dintre membrii plenului nu intocmeam dosare sau, mai exact, analize financiare de specialitate. In cazul despre care dumneavoastra vorbiti probabil ca a fost vorba despre o autosesizare a Oficiului in urma unor materiale de presa si nu in urma unor raportari ale entitatilor care au obligatia, conform Legii de prevenire si combatere a spalarii banilor, sa raporteze tranzactiile mai mari de 10.000 euro. In plus, nu-mi amintesc de nici o nota care ar fi fost intocmita si prezentata de reprezentantul de atunci al MI in plenul Oficiului, domnul Iosif Lucaci. Orice dosar se solutiona printr-o decizie colectiva a plenului. In alta ordine de idei, eu nu pot sa incalc legea, deoarece se stipuleaza clar faptul ca timp de cinci ani, inauntrul si dupa epuizarea mandatului, nu ai voie sa dai informatii decat in conditiile legii, adica exclusiv Parchetului. In incheiere, vreau sa va asigur solemn ca personal nu i-am dat nici un fel de dosar presedintelui Traian Basescu. In acea perioada de un an si jumatate cat am fost presedinte al Oficiului, nu am facut nici cea mai mica abatere de la lege", ne-a declarat magistratul Iulian Dragomir.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.