In urma unei initiative americano-britanice la nivel academic, The Darwin Correspondence Project pune la dispozitia internautilor posibilitatea de a frunzari online prin scrisorile legendarului naturalist al secolului al XIX-lea. Parintele evolutioni
In urma unei initiative americano-britanice la nivel academic, The Darwin Correspondence Project pune la dispozitia internautilor posibilitatea de a frunzari online prin scrisorile legendarului naturalist al secolului al XIX-lea. Parintele evolutionismului isi face fan-club online.    La peste un secol de la moartea, in 1882, a marelui naturalist britanic Charles Darwin (1809-a€™82), responsabil pentru marea revolutionare a antropologiei si biologiei din secolul XX, un temerar proiect care reuneste membri ai mediului academic din SUA si din Marea Britanie pune la dispozitia utilizatorilor de internet arhiva substantiala a corespondentei pe care savantul englez a purtat-o pe parcursul vietii sale. La adresa de internet http://www.darwinproject.ac.uk/, curiosii de toate varstele vor putea accesa pentru prima data informatii inedite atat referitoare la opera stiintifica a lui Darwin, dar si detalii despre viata sa personala.    SCRISORILE. "Banuiesc ca un fel de selectie sexuala a fost una dintre cele mai puternice modalitati pentru a schimba rasa umana. Pot sa demonstrez ca diferitele rase au standarde extrem de diferite de frumusete. La salbatici, cei mai puternici barbati aleg femeile si, in general, sunt cei care vor lasa cei mai multi urmasi", scrie Charles Darwin intr-o scrisoare datata 28 mai 1864, adresata naturalistului britanic Alfred Russel Wallace, corespondenta catalogata cu numarul 4.510 in Darwin Correspondence Project. Curiosii au astfel pentru prima data acces rapid la riguros inventariata arhiva de peste 9.000 de scrisori ale "parintelui evolutionismului".    
OMUL. Arhiva cuprinde scrisori scrise de Darwin inca de la o varsta frageda, cum ar fi una dintre ele, scrisa la 12 ani, din care cei interesati afla detalii destul de "explicite" despre moravurile si obisnuintele traiului cotidian in epoca previctoriana. Una dintre scrisori, inventariata cu numarul 1k, datata 4 ianuarie 1822 (Darwin avea 13 ani), adresata unui prieten al carui nume nu apare in text, poate face deliciul istoricilor mentalitatilor: "Ea a spus ca fireste ca trebuie sa te speli pe picioare in fiecare zi, iar eu am raspuns ca nu, atunci ea a inceput sa spuna cat de dezgustator si a continuat pentru o buna bucata de vreme, apoi a zis ca eu ar trebui sa o fac, eu am zis ca ma spal pe gat si pe umeri, atunci ea a zis ca ar fi mai bine sa ma spal peste tot, iar eu am zis pe onoarea mea, nu!, iar ea m-a facut sa promit ca nu mai spun asta si apoi i-am spus ca eu ma spal pe picioare o data pe luna, la scoala, ceea ce marturi-sesc ca este urat, dar n-am ce face, pentru ca n-am nimic de-a face cu treaba asta".     PROIECTUL. Ideea de a face accesibila online totalitatea corespondentei darwiniene apartine cercetatorului american Frederick Burkhardt, iar zoologul Sydney Smith, de la Universitatea Cambridge, i-a devenit partener al proiectului, care a fost infiintat in 1974. Transcrierile fidele ale scrisorilor lui Darwin sunt astfel pentru prima data accesibile in mediul de mare viteza a circulatiei informatiilor care este internetul.       Cautarea explicatiei despre originea vietii Fara indoiala, pentru opera ulterioara a lui Charles Darwin, cei cinci ani petrecuti la bordul navei Beagle (1831-1836), periplurile pe uscat, care au insumat doua treimi din timpul expeditiei, i-au oferit tanarului naturalist britanic informatii "la prima mana" pentru studierea a mii de specii de flora si fauna. De altfel, una din faimoasele sale lucrari, "Calatoria la bordul lui Beagle", detaliaza aceasta experienta, care practic ii permite lui Darwin sa fixeze premisele metodologice pentru opera sa cea mai cunoscuta, "Originea Speciilor" (1859), in care avanseaza revolutionara teorie a evolutiei. Conform acesteia, omul este rezultatul firesc al unei evolutii si selectii naturale a speciilor. Teoria sa il asaza in conflict deschis cu Biserica, dezbaterea pe tema originii omului din maimuta fiind inca negata de preceptele religioase, care sustin ca originea omului se datoreaza vointei divine. Chiar si in zilele noastre Darwin are multi dusmani.    
 Savantul, inceputurile unei cariere istorice Una dintre personalitatile ale caror scrieri au schimbat felul in care omenirea se raporteaza la propria existenta, Charles Darwin a fost inca din copilarie in contact direct cu problemele legate de biologie, anatomie si natura. Tatal sau, un medic instarit si filantrop, i-a furnizat ocazia sa-si faca ucenicia ca doctor, tratand saracii din regiunea sa natala, Shropshire. In 1925, Darwin se inscrie la cursurile de medicina ale Universitatii din Edinburgh, dar renunta la ele si se dedica studiilor despre istoria naturala, pasiune ce va dura o viata.      


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.