ZIUA a prezentat ieri un document zdrobitor: ministrul Traian Basescu a aprobat numirea lui Basescu in consiliul de administratie al firmei din Bahamas care a cumparat navele PETROMIN cu un dolar bucata. Astazi continuam dezvaluirile despre "dosarul
ZIUA a prezentat ieri un document zdrobitor: ministrul Traian Basescu a aprobat numirea lui Basescu in consiliul de administratie al firmei din Bahamas care a cumparat navele PETROMIN cu un dolar bucata. Astazi continuam dezvaluirile despre "dosarul Flota". Aceasta cauza este una dintre cele mai vechi din istoria justitiei romane post decembriste. Protagonistii dosarului sunt 80 de inculpati care au cauzat statului roman un prejudiciu de peste 11 mii de miliarde de lei vechi, ca urmare a instrainarii unui numar de 16 nave apartinand flotei maritime romanesti. Fara exagerare putem afirma ca liderul grupului este presedintele suspendat, Traian Basescu. El a fost cel care profitand de diferite functii pe care le-a detinut pe parcursul anilor a semnat sau a contrasemnat documentele care au dus la crearea acestui prejudiciu.
La 15 ani de la disparitia flotei comerciale romane, magistratii au strans aproape 50 de mii de file care dovedesc vinovatia lui Traian Basescu si a altor 79 de persoane. Dosarul privind instrainarea ilegala a celor 16 nave apartinand companiei Petromin a fost deschis in anul 1997, la solictarea presedintelui de atunci, Emil Constantinescu. Timp de cinci ani dosarul a fost plimbat intre Parchetul General si Inspectoratul General de Politie, fara sa fie luata vreo masura concreta. Abia in 2002, cand dosarul a ajuns la Parchetul National Anticoruptie, a inceput in realitate solutionarea cazului, care a fost finalizat cu trimiterea in judecata, in vara anului 2004, a lui Traian Basescu si a celorlalti 79 de inculpati. Dovezile sunt fara echivoc, iar acuzatiile aduse actualului presedinte suspendat sunt sustinute cu sute de pagini din dosarul intocmit de procurori. "Traian Basescu, fara antecedente penale, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor: - abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata; - fals intelectual in forma continuata si delapidare cu consecinte deosebit de grave", au decis procurorii PNA.
Cati ani risca Basescu
Pentru infractiunile enumerate de procurorii anticoruptie, Traian Basescu risca sa fie condamnat la ani buni de detentie. Conform Codului Penal, art. Art. 289 (Falsul intelectual), falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Abuzul in serviciu contra intereselor publice este pedepsit, potrivit art. 248 din Codul Penal, asa cum urmeaza: fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati (...) sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca faptele (...) au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Ultima acuzatie adusa presedintelui suspendat se refera la infractiunea de delapidare prevazuta si sanctionata de Codul Penal la art. 215: insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani. In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Afacerea Petroklav
In 1997, autoritatile au efectuat un control la Compania Nationala Maritima Petromin SA cu privire la constituirea, functionarea si veniturile realizate de unele societati straine create la inceputul deceniului trecut, la initiativa si dupa ce au fost aprobate ilegal de catre Traian Basescu, la vremea respectiva ministru al Transporturilor. Organele de control au constatat mai multe incalcari ale normelor legale, fapte ce au dus la prejudicierea Petromin si a bugetului statului.
In primavara anului 1991 a fost infiintata ilegal societatea mixta Petroklav. Participanti in aceasta afacere au fost Petromin respectiv Klavenes Chartering din Norvegia. Documentul care a deschis negocierile, aflat la dosar si intitulat "Scrisoare de Intentie", este semnat de Traian Basescu, la vremea respectiva secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor. Ulterior, dupa mai multe runde de negocieri si vizite reciproce, firma Petroklav ia nastere si este inregistrata in paradisul fiscal din Bahamas.
Transferul a 11 nave catre firma infiintata fara respectarea legislatiei in vigoare la acea data a fost semnata de catre Traian Basescu. Documentul respectiv poarta antetul Petromin si este denumit generic "Nota". Astfel, la propunerea secretarului de stat de atunci, Calin Marinescu, Traian Basescu in calitatea sa de ministru al Transporturilor a aprobat "incheierea pentru un numar de 11 nave de 55 de mii si 65 de mii tdw contracte de management cu firma Petroklav din Bahamas. Pentru a finanta reparatiile si retehnologizarile necesare pentru a aduce aceste nave, cat si cele patru deja aflate sub managementul firmei Petroklav este necesar un imprumut de circa 45 de milioane de dolari. Managerii pot aranja un imprumut de la Banca Kritiania Kredit Casen din Oslo cu conditia garantarii imprumutului prin ipotecarea unui numar de 4-5 nave in valoare de 200% fata de valoarea imprumutului. Navele vor trebui sa poarte pavilion Liberian, pavilion solicitat de banca." Cu alte cuvinte, firma din Bahamas a garantat cu navele aflate in prorietatea Petromin, iar castigul firmei romanesti era unul presupus dintr-o redeventa relativa.
De ce abuz in serviciu?
La inceputul anului 1990 afacerile au luat-o razna. Pe de o parte firmele de stat nu au avut cadru legal de a se asocia cu firme straine. Pe de alta parte functionarea firmelor private nu era inca reglementata. Pentru a corecta aceste neajunsuri, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, in 30 martie 1990, a emis decretul-lege nr. 104 privind activitatile pentru care guvernul adopta hotarari. Astfel la punctul "h" al acestei legi a fost stabilit ca pentru "infiintarea, reorganizarea sau desfiintarea de centrale, intreprinderi, institute si institutii de stat de interes republican; aprobarea infiintarii sau desfiintarii de societati comerciale cu participare straina in tara, precum si participarii la societati comerciale in strainatate" este necesara o hotarare a Guvernului Romaniei. In aceste conditii este clar ca infiintarea firmei din Bahamas, Petroklav, fara ca Guvernul sa emita o hotarare, a fost realizata prin incalcarea legislatiei in vigoare la acea data. Iar faptul ca Traian Basescu, in calitatea sa de functionar public, a dat girul este o infractiune, in Codul Penal fiind definita ca abuz in serviciu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.