O comisie a Bancii Mondiale spune ca presedintele institutiei a incalcat regulile, marind salariul iubitei sale, si ca se poate ajunge chiar la demiterea lui.

Directorii executivi ai Bancii Mondiale, care au investigat comportamentul lui Paul Wolfowitz (63 de ani), sustin ca presedintele institutiei trebuie sa apara in fata Consiliului Director de la Washington, format din 24 de membri, care sa ia o hotarire privind capacitatea lui Wolfowitz de a-si exercita in continuare mandatul. Comisia a ajuns la concluzia ca Wolfowitz a provocat un conflict de interese, a incalcat regulile interne ale bancii si termenii contractului pe care l-a semnat.

Consiliul Director poate lua decizia de a-l demite pe Wolfowitz, de a-l avertiza sau de a-l sanctiona, ori poate declara ca nu mai are incredere in maniera sa de a conduce. Un purtator de cuvint al secretarului Trezoreriei SUA sustine insa ca argumentele comisiei nu sint suficient de puternice pentru a duce la demiterea presedintelui bancii.

Conducerea trebuie sa ia in discutie daca Wolfowitz poate asigura managementul necesar pentru ca banca sa poata opera la capacitate maxima in timpul mandatului sau. Potrivit BBC, soarta lui Paul Wolfowitz este in miinile celor 24 de membri ai Consiliului de Administratie si este foarte posibil ca de acum incolo sa se confrunte cu o anumita cenzura.

Presa a dezvaluit ca Wolfowitz i-a majorat salariul amantei lui, Shaha Riza, experta in problemele regiunii Orientului Mijlociu, imediat dupa numirea in postul de presedinte al bancii, in iunie 2005. Riza a fost apoi transferata la Departamentul de Stat pentru a se evita un conflict de interese, dar venitul ei a crescut rapid la 193.000 de dolari, mai mult decit are secretarul de Stat american, Condoleezza Rice (186.000 de dolari brut).

Presedintele Bancii Mondiale a fost sustinut de figuri importante ale administratiei americane, printre care si vicepresedintele Dick Cheney, dar a fost acuzat de mai multi lideri europeni care au pozitii-cheie in conducerea bancii.

Wolfowitz a criticat deja raportul comisiei, considerindu-l „dezechilibrat si incorect", sustinind ca membrii comisiei au omis declaratii si documente care ii sustin pozitia.

Un membru al conducerii a precizat ca Wolfowitz are sansa de a-si salva postul daca va prezenta un plan concret prin care sa-si reconstruiasca credibilitatea.

Directori ai reprezentantelor bancii in 37 de state afirma, intr-o scrisoare adresata consiliului de conducere si lui Wolfowitz, ca aceasta criza a lezat reputatia bancii si eficienta sa in combaterea saraciei. Numirea lui Wolfowitz a fost controversata inca de la nominalizarea sa de catre Statele Unite, din cauza contributiei avute la campania de invadare a Irakului.

Sustinatorii lui Wolfowitz spun ca acesta a cerut scuze pentru greseli, ca era nou in functie la momentul promovarii lui Riza si ca merita aprecieri pentru ca a colaborat la investigatie.