Cind l-am vazut imbracatin rosu, am avut, asa, ca o banuiala. Cind l-am vazut, mai apoi, in galben, la Cluj, am fost suficient de sigur pentru a pune pariu cu un prieten. L-am cistigat.

La cel de-al treilea miting, cel de la Craiova, Traian Basescu a aparut in… albastru. Rosu, galben si albastru - pe-al nostru tricolor e scris unire! Greu de imaginat o simbolistica mai simpla si, in acelasi timp, mai percutanta. Aratat cu degetul drept „presedintele dezbinarii", Basescu a ales modalitatea cea mai la indemina pentru a sugera taman contrariul.

Ba, mai mult, alegerea culorilor trimite subconstientul colectiv la asocierea cu principalele partide: rosu, o stie oricine, e culoarea socialistilor PSD. A decide sa apari invesmintat in culorile adversarului transmite un semnal de incredere in propriile forte - un mesaj de „self-confidence", cum ar zice americanul. Galbenul? E culoarea PNL, iar mesajul e la fel de simplu: „Adevaratul liberal sint eu!". Albastrul e, alaturi de portocaliu, culoarea PD. Bate saua sa priceapa iapa. (Ca tot veni vorba despre culori, ati observat ca, mai nou, cind Geoana apare in rosu, Iliescu se imbraca in albastru? Fiecare cu iapa lui.)

Iar acesta nu e decit inceputul. Ce reprezinta, la urma urmelor - urma care, o stim din copilarie, scapa turma - tricolorul? Unitate in diversitate! „E pluribus unum!". Din multi, unul. Trei culori, dar un singur steag si o singura natiune. Trei culori cunosc pe lume, amintind de-un brav popor! Este acesta un calcul simplu, dar eficient ca impact? Fara indoiala. Fiti bine veniti in lumea politicii „reale", politica in care campaniile se poarta la nivelul „betiv transpirat", „Chivas-trei-cuburi" etc. Prin comparatie, tricolorul lui Basescu apare de-a dreptul subtil.

Simbolurile insa, precum chibriturile, se cuvin minuite cu grija. Simbolul creeaza obligatii. Afisindu-se in „tricolor", presedintele a creat si el un orizont de asteptare de care va trebui sa dea socoteala imediat dupa 19 mai. Pe tricolor va fi fiind scris „unire", dar pe Basescu ce „scrie"? Programul anuntat de catre presedintele suspendat e datator de sperante: republica semiprezidentiala cu unele clarificari constitutionale (sa fie primita!); vot uninominal (de acord, dar intre anumite limite); o noua majoritate parlamentara, croita din stofa actualei configuratii (fara de care punctele 1 si 2 ramin vorba-n vint). Aici e aici.

A croi un costum impecabil dintr-o stofa noua presupune mestesug. A-l croi dintr-un costum vechi, deja ros in coate, presupune maiestrie.

Alin FUMURESCU este doctorand in stiinte politice la Universitatea din Bloomington Indiana.