Noua strategie energetica prognozeaza o dublare a pretului in urmatorii opt ani.

Guvernul estimeaza o scumpire a gazelor naturale din productia interna de 53% pina in anul 2009, potrivit proiectului de strategie energetica elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor pentru perioada 2007-2020. Astfel, daca in acest an pretul este de 170 de dolari mia de metri cubi, in 2008 va ajunge la 248 de dolari, iar in 2009 la 260 de dolari.

Cresterea preturilor este convenita cu Uniunea Europeana, inainte de aderare. Pina la sfirsitul lui 2008, pretul gazului din productia interna ar trebui sa fie egal cu cel al gazului pe care Romania il importa. Or, nici dupa scumpirea prognozata in strategie, acest lucru nu se va intimpla: acum importam gazul cu 290 de dolari, iar, potrivit estimarilor din strategie, gazul din import va costa 294 de dolari. „Sint posibile viitoare negocieri cu Comisia Europeana pentru a extinde perioada in care trebuie sa ne aliniem la preturile din import. Am negociat intr-adevar un calendar de aliniere pina in 2009, dar, daca preturile la import cresc foarte mult, exista posibilitatea unor discutii", ne-au declarat surse din piata de gaz.

Romanii vor suporta, pe termen lung, scumpiri si mai mari. Peste opt ani, in 2015, gazul din productia interna ar putea costa de doua ori mai mult decit in acest an, adica 350 de dolari, iar pe un interval mai lung de prognoza, preturile estimate sint si mai mari. Iar viitorul este sumbru si din alt punct de vedere: resursele din productia interna se diminueaza drastic, iar rata de inlocuire cu gaze nou descoperite este mica. Potrivit strategiei, zacamintele de gaze sint in declin din 1990 incoace. Productia Romgaz se va injumatati fata de cea de acum, in 2030. Pe fondul unei mariri usoare a consumului, estimata chiar de autoritatile de la Bucuresti, vor creste asadar importurile, iar Romania va deveni mai vulnerabila la socurile externe, politice si economice. Acum, consumul national este de 18 miliarde de metri cubi pe an, 12 miliarde din tara si 6 din import, adica din Federatia Rusa.