Rata pirateriei software a scazut anul trecut cu 3 procente si a provocat prierderi de peste 110 milioane de dolari industriei de profil.
Dupa lupte seculare cu utilizatorul fraudulos de software din Romania, rata pirateriei in domeniu a sc
Rata pirateriei software a scazut anul trecut cu 3 procente si a provocat prierderi de peste 110 milioane de dolari industriei de profil.
Dupa lupte seculare cu utilizatorul fraudulos de software din Romania, rata pirateriei in domeniu a scazut pentru prima data sub 70%. Analizand evolutia pietei de soft, IDC-ul a ajuns la concluzia ca in 2006 pirateria s-a redus cu 3 procente, ajungand la 69%. In acelasi timp insa, pierderile provocate au urcat la 114 milioane de dolari, avand in vedere cresterea pietei de software, a aratat ieri reprezentantul Business Software Alliance in Romania, avocatul Magda Popescu. Comparativ cu 2005, pierderile cauzate de pirateria software s-au majorat cu 3 milioane de dolari. "Cresterea cererii de computere necesita o scadere mai rapida a ratei pirateriei, pentru a fi reflectata intr-o scadere a pierderilor economice in cifre absolute", a declarat Popescu.Conform studiilor IDC, piata calculatoarelor personale a crescut cu 5% in 2006, iar vanzarile de software cu 12%. In 2006, in Romania au avut loc peste 600 de controale, in cazuri de utilizare si distribuire neautorizata de software, fata de aproximativ 350 de controale in 2005. "In mai 2006, o instanta din Romania a pronuntat o sentinta de condamnare la inchisoare efectiva impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. In total, BSA a primit comunicari de condamnari in 20 de cazuri in 2006", a mai spus Popescu.
SITUATIA GLOBALA. La nivel mondial, rata pirateriei a stationat anul trecut la circa 35%, iar valoarea estimata a pierderilor este de aproximativ 40 de miliarde de dolari. In Europa Centrala si de Est, rata pirateriei este in scadere, iar pierderile depasesc 4,1 miliarde de dolari.
In Armenia se inregistreaza cea mai ridicata rata a pirateriei (95%), fiind urmata de Republica Moldova (94%), insemnand pierderi ipotetice de 56 de milioane de dolari. Si in Bulgaria s-a inregistrat o scadere a pirateriei de 2 procente, in ultimul an, pierderile fiind estimate la 50 milioane de dolari, in timp ce in Ungaria la o rata de 42% sunt pierderi de 111 milioane de dolari. Cea mai scazuta rata a pirateriei este in continuare in SUA (21%), dar tot acolo ar fi si cele mai insemnate pierderi - 7,23 miliarde de dolari.
Considerand cresterea actuala a pietei si nivelul pirateriei software, IDC prognozeaza pierderi de 180 miliarde de dolari din cauza piratarii in urmatorii patru ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.