Lipsa precipitatiilor va scoate bani de la bugetul de stat. Numai pentru pagubele produse pina acum sint necesare peste 3.500 de miliarde de lei vechi.

Conducerea Ministerului Agriculturii a fost convocata marti la Guvern pentru a prezenta premierului situatia culturilor agricole afectate de lipsa precipitatiilor si fondurile de care este nevoie pentru a acoperi pagubele. Astfel, din datele prezentate de specialistii ministerului rezulta ca pina acum au fost afectate de seceta peste 800.000 de hectare. Pentru ca statul plateste despagubiri numai agricultorilor care si-au asigurat culturile, iar suprafata asigurata este de 60% din totalul culturilor afectate de seceta, respectiv 501.000 hectare, la o despagubire de 700 de lei pentru fiecare hectar rezulta ca ministerul are nevoie de aproximativ 350 de milioane de lei.

Bugetul Agriculturii are prevazute insa pentru despagubiri in cazul calamitatilor doar patru milioane de lei, iar sumele necesare vor trebui alocate de la bugetul de stat, fie printr-o rectificare bugetara, fie de la Fondul de rezerva.

O situatie asemanatoare s-a mai inregistrat in Romania in 2003, cind statul a platit din cauza secetei despagubiri de 7.000 de miliarde de lei vechi.

Premierul Tariceanu a anuntat ca energia electrica pentru irigatii va fi achizitionata de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pentru ca este mai ieftina. Premierul a mai spus ca va discuta cu ministrul Vosganian asupra posibilitatii intreruperii exporturilor de energie electrica ale Hidroelectrica.

835.700 de hectare afectate Datele prezentate de Directiile Agricole judetene si centralizate de specialistii Ministerului Agriculturii arata ca pina acum au fost afectate de seceta 835.700 hectare. Judetele cu cele mai mari probleme sint cele din sudul tarii. Astfel, Dobrogea si Oltenia, care in mod traditional sufera de seceta, nu au scapat nici de aceasta data. Culturile agricole din judetele Constanta, Tulcea, Braila, Dolj, Calarasi, Teleorman, Ialomita, Giurgiu sint distruse intr-o masura mai mica sau mai mare.