Inspectorii AIEA cred ca Iranul va extinde imbogatirea uraniului, dupa ce a depasit problemele tehnice cu care s-a confruntat.

Inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) care au vizitat uzina de la Natanz din Iran au descoperit ca inginerii autohtoni utilizeaza deja aproximativ 1.300 de centrifuge. Potrivit „New York Times", Mohamed ElBaradei, directorul AIEA, spune ca are motive sa creada ca Iranul detine expertiza necesara imbogatirii uraniului. „De acum inainte, se pune doar problema perfectionarii acestei expertize", a declarat ElBaradei.

Occidentul acuza Iranul ca utilizeaza programul nuclear pentru a fabrica arme nucleare. Teheranul sustine insa ca incearca doar sa produca electricitate. Substantele produse pina acum vor trebui imbogatite si mai mult pentru a putea fi utilizate la fabricarea de arme nucleare. Deocamdata, nu se stie daca Iranul are tehnologia necesara producerii unei arme suficient de mici pentru a fi transportata de o racheta balistica.

„Cronometrul a inceput sa functioneze. Nu stiu cit timp a mai ramas. Una este sa poti imbogati uraniu la nivelul fabricarii unei arme, dar trebuie sa te asiguri ca ai si cantitatea necesara unei explozii si ca dispozitivul este suficient de mic pentru a putea fi transportat de o racheta balistica", explica un oficial american.