Graham Watson, liderul grupului liberal din Parlamentul European, avertizeaza, intr-un interviu acordat Amos News, ca Romania nu isi poate permite o criza politica prelungita, ci ar trebui sa se gandeasca cum poate profita de avantajele statutului
Graham Watson, liderul grupului liberal din Parlamentul European, avertizeaza, intr-un interviu acordat Amos News, ca Romania nu isi poate permite o criza politica prelungita, ci ar trebui sa se gandeasca cum poate profita de avantajele statutului de membru UE.   Amos News: Cum se vad de la Bruxelles tensiunile politice din Romania? Credeti ca acest conflict dintre Parlament si presedinte a fost exagerat?   Graham Watson: Trasatura specifica a vietii politice europene este responsabilitatea: privim cu responsabilitate ceea ce se intampla in Romania si avem incredere in responsabilitatea clasei politice romane. Eu cred ca societatea romaneasca inca mai trece printr-o perioada de tranzitie. Europa a avut nevoie de 50 de ani pentru a acumula un set de valori si este normal ca intr-o tara aflata inca in tranzitie sa apara asemenea momente tensionate. Acum este insa important ca societatea civila sa fie critica, nu partizana, sa se implice criticand orice demers antidemocratic, indiferent ce partid s-a face vinovat de el.       Fara crize politicepe termen lungCriza politica de la Bucuresti va avea vreun impact asupra statutului Romaniei de nou membru al Uniunii Europene?   Inteleg ingrijorarile legate de viitorul reformei in justite sau de investitiile straine, dar pana acum Romania s-a descurcat destul de bine avad in vedere cresterea de 7,7% a Produsului Intern Brut inregistrata anul trecut. Oricum, Romania nu isi poate permite o criza politica interna pe termen lung, ci trebuie sa se concentreze pe atragerea de fonduri europene si sa profite de sansa oferita de statutul de membru al Uniunii Europene.     Si Parlamentul European a avut puncte de vedere diferite fata de Comisia Europeana, adica executivul UE. Cum au fost rezolvate diferentele de opinie la acest nivel?   Diferentele de opinie s-au datorat unor chestiuni tehnice. Fiecare institutie are rolul sau, dar scopul era unul comun - dezvoltarea Uniunii Europene. Fiecare institutie si-a indeplinit rolul si nu a incercat sa-si construiasca imaginea in detrimentul celeilalte.     Ii recomandati premierului Tariceanu sa candideze la Presedintie, in cazul in care vor fi alegeri prezidentiale anticipate?   Cred ca asta este o decizie care ii apartine.    
Cum apreciati pozitia Partidului Conservator fata de Traian Basescu?   Politica Partidului Conservator este rezultatul atitudinii lui Traian Basescu fata de partidele politice din Romania. Traian Basescu a divizat scena politica romaneasca, a impartit-o in alb si negru, in ciuda faptului ca un presedinte trebuie sa fie un mediator in viata politica, nu un partizan al unei tabere sau al alteia. Basescu a fracturat Romania asa cum Berlusconi a facut in Italia.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.