Dincolo de pro sau contra Basescu, ce vrem? Un presedinte mai puternic sau un Parlament care face si desface?

Imi pun si va pun aceasta intrebare, deoarece, oricit de mult am personaliza conflictul dintre cei 322 si Basescu, ar fi bine sa facem si o limpede alegere de viitor. Cazul Basescu a aparut fiindca in Constitutie se subintelege ca presedintele e „emanatia" partidului de guvernamint, adica a unei majoritati care nu-i creeaza probleme. Rectificarea Constitutiei s-a facut pe vremea lui Ion Iliescu, cind, daca va reamintiti, existau meciuri intre premierul Nastase si presedinte. Dar cei doi combatanti nu uitau ca se trag din acelasi partid si nu intindeau prea tare coarda unul impotriva celuilalt, fiindca asta ar fi dat prost la imaginea partidului.

Chiar si atunci se vedea ca una juca premierul si alta spunea presedintele, dar asta fara a provoca vreo schisma in Parlament. Presedintele si premierul se adresau aceluiasi partid de baza si nu urmareau schimbarea majoritatii parlamentare pentru a avea ultimul cuvint. Asta chiar daca Ion Iliescu a lansat, la un moment dat, sintagma „capitalism de cumetrie" care avea sa-i manince din voturi premierului-candidat la presedintie Adrian Nastase. Inca de atunci s-a vazut ca, la cum e intocmita Constitutia, prim-ministrul e mai puternic decit presedintele. Nastase a putut izgoni din Guvern fara probleme ministri care aveau binecuvintarea lui Ion Iliescu. In primul rind pe Rodica Stanoiu, care, dupa ce a cazut din functia de ministru al Justitiei, a fost oplosita la Cotroceni, in calitate de consilier.

Ion Iliescu a inghitit jocul lui Nastase, inchipuindu-si ca are suficienta suprafata incit sa-si apere oamenii, chiar respinsi de pupilul sau de la Palatul Victoria. Dar atunci a inceput sa se intrevada ca presedintele Romaniei nu are pirghii pentru a-si impune punctul de vedere in disputele cu premierul aflat si atunci intr-o majoritate sustinuta de alt partid, UDMR. Iliescu s-a pliat, fara scandal, pe atributiile sale constitutionale. Ulterior, cind a candidat la sefia PSD, a crezut ca va putea cistiga puterea impotriva lui Geoana, folosind sloganul anticoruptiei din partid, cu rezultatul stiut.

Or, in acest moment politic, dincolo de ceea ce vedem ca se intimpla si de personajele care se confrunta, trebuie sa ne gindim, la rece, daca e mai bine sa acordam mai multa putere Parlamentului sau sa mergem pe mina presedintelui. Restul e zgomot.