Asa cum am promis si cum, de altfel, am facut-o de fiecare data, voi lansa un pronostic politic. Care va fi rezultatul referendumului? Sunt aproape sigur ca Basescu va castiga si se va reintoarce la Cotroceni. Cum se explica o asemenea victorie, in c
Asa cum am promis si cum, de altfel, am facut-o de fiecare data, voi lansa un pronostic politic. Care va fi rezultatul referendumului? Sunt aproape sigur ca Basescu va castiga si se va reintoarce la Cotroceni. Cum se explica o asemenea victorie, in conditiile in care partidele care au intentionat demiterea sa insumeaza peste doua treimi din electorat? Si, mai ales, care sunt consecintele? Ce se va intampla in Romania dupa data de 19 mai?
Motivul infrangerii coalitiei anti-Basescu nu este deloc dificil de stabilit. Daca este adevarat - si este - ca PD si PLD nu sunt sustinute, sub nici o forma, de mai mult de o treime din electorat si totusi Basescu va castiga, acest fenomen nu poate fi explicat in mod rational decat prin aceea ca electoratele celorlalte partide nu au fost mobilizate. Respectivele partide nu au aplicat strategii corecte pentru victoria la referendum, dovedindu-se incapabile sa-si lamureasca propriii sustinatori de ce este indispensabil ca ei sa se prezinte la urne si sa voteze "DA" pentru demiterea lui Basescu. In timp ce mesajul presedintelui suspendat, dincolo de populismul, extremismul de tip nationalist si violenta sa - sau tocmai de aceea - a devenit accesibil intelegerii unor paturi largi ale populatiei, care s-au identificat cu sloganurile sale, cele cinci partide nu au gasit cai eficiente de contracarare. Si de lansare a unor angajamente proprii suficient de convingatoare pentru a-i lamuri pe cetateni ca pentru ei va fi mult mai bine fara Basescu. Desi proiectul suspendarii si demiterii este comun, respectivele formatiuni politice nu s-au comportat, in aceasta luna, ca o coalitie. In timp ce Basescu si PD plus PLD au avut o strategie coerenta, asa-zisa coalitie anti-Basescu s-a caracterizat prin incoerenta. Fiecare partid a lansat propriile semnale, propriile motivatii, oferind optiuni diferite bazinelor electorale de care dispun. In timp ce partizanii lui Basescu sunt motivati sa se prezinte la vot, ceilalti au fost lasati de izbeliste. Consecinta este ca unii dintre membrii activi ai societatii romanesti, cuprinsi de scarba, vor refuza sa se pronunte la referendum, in timp ce altii, desi sustinatori ai partidelor din asa-zisa coalitie, vor vota, in deruta generala, in favoarea lui Basescu. Nu mai insist asupra cauzelor acestui rezultat prognozat. Politicienii vor avea timp pentru propriile evaluari. Dar ce urmeaza?
Dupa reinstalarea lui Basescu la Cotroceni, in functie de scorul final, acesta va apasa, in stilul cunoscut, pe pedala de acceleratie. Daca victoria sa va fi zdrobitoare, pedala va fi apasata pana la refuz. Basescu le va cere parlamentarilor care au votat suspendarea sa sa demisioneze, invocand votul popular. Indiferent de fermitatea cu care o va face, asa cum este si firesc, cei 322 de deputati si senatori vor refuza sa se conformeze. Lipsit chiar si de instrumentele statului de care dispunea inainte de declansarea referendumului, Basescu va oscila intre a scoate lumea in strada - bizuindu-se pe carisma sa de castigator al referendumului, fortand, printr-o veritabila lovitura de stat, dizolvarea Parlamentului - ori a ataca forumul legislativ si partidele ostile lui, utilizand televiziunile, posturile de radio si presa scrisa. Este de presupus ca, in ambele situatii, asa-zisa coalitie anti-Basescu va incerca din rasputeri sa reziste. Miza este multipla: alegerile pentru UE, alegerile locale si cele legislative. Asupra tuturor acestor evenimente, rezultatul din 19 mai va avea o influenta. In nebunia generala, PNL va dispune, pana la alegeri, de un balon de oxigen. Daca nu cumva PSD va hotari altfel. Ceea ce nu cred, intrucat infrangerea va afecta si actualul staff. Romania va mai avea parte de doi ani si jumatate de circ.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.