Indeplinirea angajamentelor Romaniei privind reforma Justitiei beneficiaza de o atentie maxima din partea Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene.
Comisarul european pentru Justitie Franco Frattini a afirmat ca va analiza cu mare
Indeplinirea angajamentelor Romaniei privind reforma Justitiei beneficiaza de o atentie maxima din partea Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene.
Comisarul european pentru Justitie Franco Frattini a afirmat ca va analiza cu mare atentie scrisoarea europarlamentarului Markus Ferber care cere activarea clauzei de salvgardare. De asemenea Frattini a afirmat ca va fi "foarte drastic" in analiza pe care o va face pentru nou-infiintata Agentie Nationala de Integritate. Mai mult, diplomati ai Statelor Unite ale Americii si ai Uniunii Europene vor participa azi la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii cand se va discuta cererea de revocare a procurorului DNA Doru Tulus - un semn cat se poate de clar ca neincrederea structurilor occidentale in reforma din justitia romaneasca a ajuns la un punct maxim.
Frattini analizeaza scrisoarea lui Ferber
Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat la Bruxelles, ca va analiza cu "mare atentie" petitia europarlamentarului german Markus Ferber prin care acesta cere activarea clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania, transmite radio Deutsche Welle preluat de Mediafax. Frattini, comisarul european pentru Justitie, a declarat ca a discutat deja de doua ori cu ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, despre incalcarea independentei procurorilor Departamentului National Anticoruptie si despre adoptarea in forma modificata a legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, doua dintre cele mai negative aspecte sesizate de eurodeputatul german in scrisoarea sa. "I-am spus deja ministrului Justitiei ca este foarte important sa garanteze, nu doar independenta justitiei, dar mai ales continuitatea strategiei de investigare a criminalitatii si a coruptiei in Romania", a subliniat Frattini. "As fi ingrijorat de intreruperea sau de lipsa de continuitate a investigatiilor care au inceput aici in Romania si care au avut pana acum efecte pozitive. Subliniez importanta garantarii independentei magistratilor pentru a merge inainte", a adaugat oficialul comunitar. Mesajul sau este un avertisment direct la adresa ministrului roman al Justitiei potrivit caruia acesta ar trebui sa inceteze presiunile asupra procurorilor DNA si o incurajare a acestora sa continue anchetarea celor acuzati de coruptie, comenteaza Deutsche Welle. "Vom fi foarte drastici in analizarea Agentiei Nationale de Integritate fiindca aceasta a fost unul dintre obiectivele specifice" impuse Romaniei, a mai declarat comisarul european. Liderul PC Dan Voiculescu a criticat afirmatiile comisarului european pentru justitie Franco Frattini privind legea ANI, apreciind ca acesta "isi permite sa spuna public ca va analiza drastic o lege aprobata de Parlamentul Romaniei" si recomandandu-i sa nu-si transfere in UE simpatiile politice.
Azi se discuta cazul "Tulus"
Diplomati ai Uniunii Europene si ai Statelor Unite vor participa la sedinta de azi a Consiliului Superior al Magistraturii, unde va fi pusa in discutie cererea de revocare a procurorului sef de sectie a DNA, Doru Tulus, vizita acestora constituind o premiera pentru sistemul judiciar romanesc, informeaza Mediafax. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua azi in discutie propunerea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de revocare a lui Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a a DNA, aceasta chestiune fiind amanata in urma cu o saptamana la cererea procurorului. La sedinta sunt anuntati a participa prim-consilierul Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economie, justitie, afaceri interne din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si reprezentanti ai Ambasadei Statelor Unite, dar si din state membre ale Uniunii Europene.
Onno Simons a declarat, pentru Mediafax, ca prezenta sa si a celorlalti diplomati se justifica prin interesul lor fata de lupta anticoruptie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.