Daca nu suspendam spiritul critic, putem sesiza zone in discursul presedintelui suspendat al Romaniei care il dezavantajeaza.

E inevitabil: discursul de campanie electorala trebuie sa fie bine garnisit cu formule exagerate. Uneori insa, nu strica si un supliment de prudenta. Voi lua doar un caz, de data recenta, desi, in campania electorala pe care o duce Traian Basescu, exista mai multe exemple de acest gen. Luni, ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, diplomat rezervat de obicei in aprecieri, a spus, dupa o intilnire pe care a avut-o cu seful DNA, Daniel Morar, ca „ultimele evenimente au ridicat unele semne de intrebare la Washington, cit si in unele capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei". Tot luni, seara, la emisiunea lui Radu Moraru, de la B1TV, Traian Basescu a comentat, intr-o maniera ciudata, reactia emisarului diplomatic american in Romania. Seful suspendat al statului a spus ca nu apreciaza cind ambasadori acreditati la Bucuresti se amesteca in politica interna a Romaniei, comentind ce se intimpla la Bucuresti. Basescu a mai adaugat ca, in calitate de sef ales al statului, ar fi apreciat vorbele lui Nicholas

Taubman daca intre Romania si SUA ar fi existat o reciprocitate in privinta evaluarii, la nivel de reprezentanti diplomatici, a politicii interne a celor doua state. Tradus popular, mesajul lui Traian Basescu ar suna cam asa: ambasadorul SUA sa isi tina gura! In mod evident, probabilul viitor locatar al Cotrocenilor a umblat la proviziile cu excese retorice. A comis o gafa, care va fi consemnata pe rabojuri ce nu se pierd niciodata, dar a punctat altundeva. A umblat la sufletul mare si generos al poporului si a incercat sa atinga profunzimile acestuia, mai ales ca povestea cu „licuriciul" nu vrea sa se topeasca in uitare. In plus, reactia ofuscata a lui Traian Basescu la aprecierile ambasadorului SUA care, in fond, servesc cauza presedintelui suspendat e si ipocrita. In 2004, cind era intr-o campanie electorala cu o alta miza, Traian Basescu scotea ochii adversarilor sai politici de la acea vreme si cu aprecierile critice ale lui Michael Guest sau JD Crouch II, si ei diplomati de rang inalt ai SUA in Romania. Nu va speriati: inclusiv unele case de pariuri il dau ca favorit detasat al referendumului de simbata, asa ca o critica argumentata nu ii face rau unui presedinte care e tot mai bun in fiecare zi, cum singur o spune, dar care nu vrea sa accepte ca e periculos ca poporului sa i se spuna tot ce doreste sa auda.