Presedintele suspendat, presedintele onorific al PSD si presedintele plin al aceluiasi partid si-au pledat ieri cauzele separat, insa toti au folosit acelasi suport mediatic: micul ecran. Traian Basescu s-a aflat fata in fata cu Cristian Tudor Popescu si Emil Hurezeanu in cadrul unei editii speciale editii speciale "Cap si Pajura" la Realitatea TV. Presedintele suspendat a declarat, citat de NewsIn, ca o reconfirmare a sa in functie la referendumul din 19 mai va reprezenta, "din pacate", o victorie impotriva sistemului politic actual. "Daca nu era confruntarea initiata de Parlament, nu puteam fi intr-o competitie cu Parlamentul; acum vreau, nu vreau, trebuie sa recunosc ca nu sunt intr-o competitie cu un adversar politic, ci cu o institutie. De aceea am evitat tot timpul sa spun Parlament si am spus 322 de parlamentari, pentru ca nu-i confortabil pentru un sef de stat sa vorbeasca despre o institutie cum este Parlamentul, sa vorbeasca impotriva ei. Tocmai de aceea n-am pronuntat cuvantul Parlament in aceasta campanie", a precizat Basescu, care a criticat, totodata, contributia lui Ion Iliescu la actiunea de suspendare si a promis ca va convoca, dupa referendum, ultimii sefi de stat la o discutie lamuritoare. Seful suspendat al statului l-a nominalizat printre fostii sefi de stat cu care vrea sa se intilneasca si pe Regele Mihai.

Presedintele suspendat a admis, totodata, ca a inselat UE prin faptul ca a tinut secret pentru aproape doi ani biletelul primit de la premier, dar a motivat aceasta decizie prin faptul ca a aparat interesul national. "Ca sef de stat eram in fata a doua alternative: sa creez o premisa dificila pentru Romania in privinta aprecierilor pentru justitie care erau determinante pentru intrarea Romaniei in UE sau sa apar interesul national. Am preferat sa-l apar, cu atat mai mult cu cat eu nu am dat curs solicitarii primului ministru de a interveni in justitie, deci interventia nu s-a produs", a spus Basescu, care a precizat ca acest biletel ar fi facut problematica aderarea la UE.

Basescu a tinut sa-i plateasca o polita si jurnalistului Cristian Tudor Popescu, caruia i-a reprosat ca a scris despre el intr-un articol ca nu stie sa inoate. "Domnule Popescu, sa stiti ca inot mai bine decit scrieti dumneavoastra", a spus presedintele suspendat. La concurenta cu Basescu, pe TVR1 a combatut presedintele PSD, Mircea Geoana. Acesta a avertizat ca social-democratii sint pregatiti sa continue lupta cu presedintele suspendat si in cazul in care acesta se va intoarce la Cotroceni dupa referendumul din 19 mai. Intre altele, Geoana declarat ca PSD intentioneaza sa propune modificarea Constitutiei pentru instituirea unei "republici semiprezidentiale atenuate". Mai precis, se vizeaza intarirea rolului Parlamentului. Liderul PSD a aratat, totodata, ca, in acest moment, stabilitatea politica se poate asigura doar prin negocieri la nivelul partidelor parlamentare.