"Traian Basescu este oligarhul numarul unu, pe cifre, fara sa mai pun la socoteala cele cinci mandate in Guvernul Romaniei, de cate ori s-a facut autostrada Bucuresti-Pitesti sau ingineriile financiare cu Casuneanu", a acuzat Vanghelie. El a sustinut
"Traian Basescu este oligarhul numarul unu, pe cifre, fara sa mai pun la socoteala cele cinci mandate in Guvernul Romaniei, de cate ori s-a facut autostrada Bucuresti-Pitesti sau ingineriile financiare cu Casuneanu", a acuzat Vanghelie. El a sustinut ca in perioada mandatului de primar general, Traian Basescu a devalizat institutiile statului cu suma de cinci miliarde euro."
Din 2000, Traian Basescu a cumparat curent scump de la firma Luxten de 1,2 miliarde de euro, sume platite din bugetul Primariei Capitalei. S-au facut plati numai la patru firme pentru asfaltari dintre care 75% din sume au fost virate catre Euroconstruct, adica 1,5 miliarde euro", a sustinut liderul PSD. Vanghelie a precizat ca s-au facut "afacerile imobiliare de doua miliarde de euro, dandu-se centrul Baneasa domnului Puiu Popovici, pe gratis".
Primarul l-a mai acuzat pe Basescu ca a instituit monopolul parcarilor in Bucuresti, afacere de pe urma careia se castiga 50 de milioane de euro anual, iar Primaria Capitalei nu incaseaza nimic. Vanghelie a facut trimitere la firma "domnului Cocos, posibilul barbat al doamnei Udrea".
Despre Adrian Videanu, liderul PSD Bucuresti, a spus ca a facut investitii pentru infrastructura de 50 de milioane de euro, "bani veniti de la Consiliul General si directionati catre o firma privata in conditiile in care in Bucuresti sunt 3000 de strazi fara infrastructura". Vanghelie a mai amintit si de Parcul Bordei, o investitie de 100 de milioane de euro, care i-a fost dat lui Costica Constanda desi potrivit Legii acolo unde sunt parcuri nu se fac restituiri. "Fara sa vrea, Traian Basescu si Adriean Videanu sunt regii gunoaielor in Bucuresti. L-au aliat si pe domnul Boc. In momentul de fata, REBU incaseaza 100 de milioane, in spatele firmei aflandu-se deputatul PD Cezar Preda", a acuzat presedintele PSD Bucuresti. In opinia sa, Traian Basescu, prin "contractele oneroase" pe care le-a avut, este tot atat de oligarh ca si persoanele pe care le incrimineaza si despre care spune ca sunt oligarhi. "Cu ce a fost mai oligarh Tariceanu, Berceanu sau Dan Ioan Popescu cand au luat energie, decat Traian Basescu?", a spus Vanghelie, refuzand sa comenteze lista cu oligarhi enuntata de Traian Basescu. In replica, Cezar Preda a recunoscut ca a avut actiuni la REBU, dar a explicat ca a renuntat la aceasta firma la presiunile politice facute de Vanghelie, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. (Roxana ANDRONIC )
Romania nu ar fi trebuit sa adere la UE
Cotidianul austriac Der Standard titreaza in editia de ieri un comentariu "Europa in incurcatura aderarii".
"Evenimentele din Romania arata slabiciunile politicii de extindere a Uniunii Europene: Monica Macovei a fost in favoarea unei politici reformatoare insufletite la Bucuresti, nu in ultimul rand reformarea fara compromisuri de catre ea a Justitiei romane a contribuit la aderarea la 1 ianuarie 2007", considera publicatia.
Insa de atunci s-a produs o intoarcere la vechile obiceiuri: anchetatorii in cazuri de coruptie care au deranjat au fost inlocuiti la Bucuresti din scurt. Macovei si-a pierdut postul de ministru al Justitiei in urma remanierii guvernamentale". Cotidianul austriac citat mai precizeaza ca: "Guvernul Romaniei inca trebuie sa prezinte cat de curand un raport la Bruxelles in care sa prezinte progresele reformei in domeniul Justitiei care insa au fost impiedicate de lipsa de personal si de profesionalism". Cotidianul citat se foloseste de exemplul apreciat ca fiind negativ al Romaniei pentru a critica politica de extindere a Uniunii Europene: "Astfel ca declaratiile festive privind <<proiectul istoric>> si <<unificarea europeana>> sunt spulberate definitiv. Evenimentele din Romania - si nu doar de aici - scot la iveala slabiciunile intregului proces de extindere. Anumite evolutii dezintegratoare pot fi trecute cu vederea multa vreme in cadrul proceselor de transformare care au loc in Europa de est". Der Standard mai afirma ca "Una dintre cele mai mari probleme s-a dovedit faptul ca negocierile pentru aderare au fost procese politice. Daca ar fi fost vorba de urmarirea celor scrise, Romania si Bulgaria, si chiar Polonia, nu ar fi trebuit sa faca parte din valurile de extindere ale UE". (George DAMIAN)
Mitingurile lui Basescu
Peste 30.000 de romani s-au adunat, sambata, pentru a-l sustine pe presedintele Traian Basescu, in orasul Craiova, cu o saptamana inainte de referendumul privind demiterea popularului reformator, informa cotidianul The Scotsman, care preciza ca "multi romani cred ca revenirea acestuia la putere ar putea fi unica lor sansa de a stopa raspandirea coruptiei".
Suspendarea lui Basescu a provocat ingrijorare in UE, la care Romania s-a alaturat in ianuarie, referitor la viitorul reformelor din Justitie si la lupta impotriva coruptiei care s-a raspandit in aproape intreaga societate romana, adauga cotidianul. De asemenea, acesta citeaza opiniile unor comentatori occidentali care considera ca reforma din Romania s-a atenuat odata cu aderarea tarii la UE, iar vinovata de acest lucru ar fi marea retincenta din randul politicienilor de a lupta impotriva coruptiei.
In Romania, Basescu beneficiaza de un important sprijin - sondajele aratand ca 65% dintre romani vor vota impotriva demiterii sale la 19 mai - fapt care reflecta preocuparea multora in privinta faptului ca eforturile de a inchide multe dintre institutiile - gauri nergre ale erei comuniste nu au fost suficiente pentru a le imbunatati standardele de viata, noteaza The Scotsman, preluand si declaratia unui participant la miting, potrivit careia "marea problema a Romaniei este ca e condusa de oligarhi". (Luciana POP)
Posibila motiune de cenzura dupa referendum
"Democratii se agata disperati, ca funia de spanzurat de Traian Basescu, iar acesta se joaca cu stabilitatea politica si democratica a Romaniei de Basescu", a decretat ieri, Mircea Geoana, la finalul unei reuniuni a Comitetului Executiv al PSD. Sedinta de ieri a fost una extrem de tensionata, mai multi pesedisti criticand neimplicarea PNL in campania anti-Basescu.
Alaturi de Iliescu, Geoana s-a lansat intr-un atac furibund la adresa presedintelui suspendat, acuzandu-l pe Basescu ca a cheltuit sume astronomice in campanie, pe care nu le poate justifica.
In opinia sa, PD si Basescu vor instiga si vor incerca sa fraudeze referendumul din 19 mai. Mult mai dur, Ion Iliescu a vorbit despre incercarea "de esenta antidemocratica si fascistoida" a lui Traian Basescu de demonizare a celor 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa. "In afara de galagie si de valuri artificiale, ce a facut Traian Basescu pentru lupta anticoruptie?", s-a intrebat Iliescu.
Unii lideri de filiale au aratat, potrivit Mediafax care citeaza surse din PSD, ca exista posibilitatea ca eventualele efecte negative ale acestei campanii sa fie decontate doar de catre PSD. Ei au reprosat ca PNL nu s-a mobilizat la varf, nu a organizat mitinguri pentru a convinge populatia sa voteze demiterea lui Basescu si a evitat sa-si asocieze liderii cu actiunile si mesajele PSD.
Sursele citate au aratat ca ar trebui facuta o analiza serioasa dupa referendum, nefiind exclusa nici introducerea unei motiuni de cenzura. (R.A.)
"A fost prins de doua ori beat la volan"
Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca presedintele suspendat Traian Basescu a fost prins de doua ori beat la volan, existand chiar o inregistrare la Udriste, unde se poate vedea si replica lui Basescu catre politisti: "Ha, ha, m-ati prins!". "A fost prins de doua ori. <<Ha, ha, ha, m-ati prins!?>>, asta a fost mesajul (dat de Traian Basescu - n.r.), verificati si cereti la Udriste sa vedeti caseta, inregistrarea. Exista inregistrare automata", a spus Vanghelie. Politia a dezmintit acuzatiile ca Basescu a fost prins de doua ori beat la volan. Surse din conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov au precizat pentru ZIUA ca nu exista nici o informatie de genul celor vehiculate de Vanghelie. La randul sau, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat ca "nu exista la Politia Capitalei nici o inregistrare privind incalcarea regulilor de circulatie de catre Traian Basescu". (O.R.)
Adunare pesedista pe locul FSN
PSD a obtinut aprobarea pentru desfasurarea, pe 17 mai, a mitingului din Bucuresti, locatia acestuia fiind zona Academiei Militare, a anuntat ieri, Marian Vanghelie, liderul filialei Bucuresti. La mitingul PSD vor participa si peremistii in frunte cu Corneliu Vadim Tudor. Locatia unde se va desfasura mitingul PSD a fost folosita cu succes, in anii '90 de simpatizantii si membrii FSN. (R.A.)
Reclamatii la Parlamentul European
Europarlamentarul PD Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PEE-DE, i-a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European in care reclama trei discriminari la votul de la referendumul din 19 mai, informeaza grupul PPE-DE. Scrisoarea semnaleaza distribuirea unui numar prea mic de buletine de vot pentru romanii din diaspora - doar 500.000 pentru aproximativ doua milioane de romani. Contrar regulilor de pana acum din Romania, data referendumului a fost fixata pentru o zi de sambata, blocand practic accesul la vot al mai multor comunitati religioase care ar fi putut vota in schimb duminica, mai arata Marinescu. El sustine ca, desi s-a cerut prelungirea timpului de vot alocat, de la orele 20.00 la 22.00, special pentru aceste comunitati, aceasta solicitare a fost respinsa de autoritatile responsabile de organizarea referendumului. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.