Ambasadorul SUA il lauda pe Daniel Morar, iar conducerea Camerei ii declara razboi procurorului general.In vreme ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si o parte insemnata a clasei politice romanesti, inclusiv presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-au atacat in termeni extremi de duri pe procurorul general, Laura Codruta Kövesi, si pe seful DNA, Daniel Morar, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, si-a exprimat sprijinul deschis fata de cei doi, prin buletinul informativ remis ieri de ambasada. Aceasta este a doua reactie diplomatica de sustinere a celor doi sefi ai Ministerului Public, dupa cea exprimata acum citeva zile de comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini. „Ambasadorul Statelor Unite si-a exprimat aprecierea fata de leadershipul domnului Morar si fata de rolul vital al Directiei Nationale Anticoruptie. Domnia sa a afirmat ca Romania a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani in domeniul combaterii coruptiei; cu toate acestea, este vital, pentru credibilitatea continua a Romaniei fata de principalii parteneri, ca acest progres sa se mentina. Ultimele evenimente, a adaugat acesta, au ridicat unele semne de intrebare, atit la Washington, cit si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei", se arata in comunicatul oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Mai multi lideri PNL au cerut recent demiterea lui Daniel Morar, asta dupa ce seful DNA l-a acuzat pe Tudor Chiuariu de imixtiune in actul de justitie.

In cursul saptaminii trecute, un semnal asemanator a venit si din partea comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini. Ultimele evolutii din Justitie l-au indemnat si pe europarlamentarul german Markus Ferber sa solicite, intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene, sa ia in calcul activarea clauzei de salvgardare pentru Romania. Activarea clauzei pe justitie ar conduce la nerecunoasterea sentintelor date de instantele romanesti in UE.

In timp ce semnalele internationale sint din ce in ce mai ingrijoratoare, pe plan intern parlamentarii deschid un nou front in lupta cu procurorii. Ieri, intr-o sedinta extrem de agitata in Biroul Permanent al Camerei, cu exceptia democratilor, toti ceilalti membri ai conducerii Camerei au acuzat tonul folosit de procurorul general, Laura Codruta Kövesi, in scrisoarea trimisa lui Bogdan Olteanu, prin care a refuzat sa aprobe ca o serie de procurori sa fie audiati de comisia parlamentara care ancheteaza interceptarile ilegale. S-a decis ca Bogdan Olteanu sa remita CSM o sesizare in legatura cu aceasta situatie. Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a parasit sedinta in momentul in care vicepresedintele Camerei Lucian Bolcas a afirmat despre Kövesi ca „este de o prostie tulburatoare". Deputatul democrat a acuzat, totodata, lipsa de reactie a colegilor din conducere.

Divergentele dintre Parlament si Kövesi au inceput in urma cu mai multe zile, cind, conform unei adrese inaintate Parchetului General, s-a solicitat permisiunea de a fi audiati procurorii Florin Chiracu, Mihai Iustin, Aurel Gogoci si Aristotel Mihai Popa si ofiterii de politie judiciara de la DNA Stefan Florin si Petre Adrian. A urmat un prim „duel" epistolar intre Bogdan Olteanu si Kövesi, urmat acum de scrisoarea incriminata de conducerea Camerei.

Chiuariu ii da dreptate lui Taubman Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, ne-a declarat ca este de acord cu afirmatia ambasadorului Nicholas Taubman ca Romania a indeplinit progrese semnificative in domeniul justitiei, dar a precizat ca „scopul demersurilor Ministerului Justitiei este ca lupta anticoruptie sa ajunga la rezultate concrete, dosarele sa fie trimise in judecata si apoi sa fie finalizate prin hotariri judecatoresti definitive".

Cititi un studiu despre perceptia magistratilor asupra independentei justitiei pe www.cotidianul.ro/select