Presedintele Comisiei SRI Radu Stroe (foto) - PNL - a declarat ieri, dupa audierea directorului SRI George Maior, ca nu se indoieste ca scurgerea de informatii privind biletelele adjunctului Coldea, referitoare la judecatorii Curtii Constitutionale, s-a facut cu aportul unor ofiteri SRI si ca acest incident este destul de grav.
El a raspuns astfel la intrebarile adresate de ziaristi privind afirmatiile facute de fostul director SRI Virgil Magureanu potrivit carora bileletele ar fi disparut cu aportul unor ofiteri SRI. "Nu ma indoiesc. Nu avea cum altfel, inclusiv domnul Coldea este ofiter SRI si chiar daca el le pierdea in Piata Matache, tot din cauza unui ofiter SRI s-a intamplat. Si daca s-a intamplat la birou sau fiset, este valabila teoria domnului Magureanu", a precizat Stroe. Liderul PNL a spus ca George Maior a fost invitat la Comisia SRI pentru a rediscuta unele probleme privind biletelele si pentru ca directorul SRI sa prezinte programul de restructurare a Serviciului, modificarile pe care acesta intentioneaza sa le faca si sa le supuna marti aprobarii CSAT. Radu Stroe a precizat ca, la audierea lui Maior, membrii Comisiei "au adancit unele probleme si s-au lamurit in unele lucruri", in privinta modului cum evolueaza ancheta de securitate interna la SRI. "Este un incident destul de grav pentru un serviciu de informatii, chiar daca unii au incercat sa-l minimalizeze. Asta inseamna scurgere de informatii, asta inseamna ca oricand se pot intampla lucruri mult mai rele decat acele biletele", a adaugat presedintele Comsiei SRI. El a mai aratat ca nu poate da detalii in privinta programului de restructurare a SRI prezentat de Maior, dar a spus ca "s-ar putea sa apara o legatura de cauzalitate intre biletele si restructurare". Potrivit lui Stroe, ancheta Comisiei SRI privind disparitia biletelelor ar putea sa se incheie in cursul zilei de maine sau pana la sfarsitul saptamanii. "Restructurarea SRI ar putea viza desfiintarea postului de prim-adjunct al directorului SRI detinut de Florian Coldea", a declarat si deputatul liberal Titu Ghiorgiof.
Dupa avizul negativ al Curtii Constitutionale la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca seful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecatorii Curtii, liderul social-democrat spunand ca acestia au fost santajati. Geoana a prezentat doua note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situatia dosarelor a trei judecatori, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu. Comisia SRI i-a audiat in acest dosar atat pe Coldea, cat si pe alti membri ai conducerii SRI. (R.G.)