Nici nu se pune problema unui "Razboi Rece" intre Statele Unite si Rusia, a afirmat ieri secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, care si-a inceput vizita la Moscova intr-un moment extrem de critic al relatiilor dintre cele doua state. Rice va
Nici nu se pune problema unui "Razboi Rece" intre Statele Unite si Rusia, a afirmat ieri secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, care si-a inceput vizita la Moscova intr-un moment extrem de critic al relatiilor dintre cele doua state. Rice va incerca, in timpul acestei vizite de doua zile, o detensionare a relatiilor dintre Casa Alba si Kremlin, dupa polemicile aprinse din ultima vreme pe tema scutului american antiracheta sau a nerespectarii de catre Rusia a unor drepturi fundamentale. Comentatorii cred ca, exact ca pe vremea fostei URSS, Washingtonul va cauta sa dea dovada de "toleranta strategica" in ce priveste raporturile cu Moscova.
Pe de alta parte, perspectivele summitului Rusia-UE sunt destul de sumbre ca urmare a acumularii de conflicte si tensiuni de ambele parti.
Contre peste ocean
"Unii au lansat cuvite de genul un nou Razboi Rece. Atat ca persoana care a trait in acea perioada, cat si ca specialist, cred ca o astfel de paralela nu-si are locul", a declarat inca de la sosire secretarul american de Stat, o experta pe problemele fostei Uniuni Sovietice. Aseara, Condoleezza Rica urma sa aiba o intrevedere cu vicepremierul rus Serghei Ivanov, fost ministru al Apararii, iar azi va fi primita de presedintele Vladimir Putin si va discuta cu omologul sau rus Serghei Lavrov. Agentiile de presa si ziarele straine reamintesc in primul rand contextul in care are loc aceasta deplasare a secretarului american de Stat in Rusia ambitiilor lui Putin. Astfel, este pentru prima data cand Rice si Putin se vor afla fata-n fata dupa ce, saptamana trecuta, la parada de 9 Mai, liderul de la Kremlin compara politica dusa de Statele Unite cu al Treilea Reich, iar anul trecut, in timpul conferintei de la Munchen, lansa un atac virulent la adresa politicii externe a Washingtonului.
Perioada dificla SUA-Rusia
Desi Rice declara ieri ca nici vorba de un alt Razboi Rece, anterior ea recunostea ca relatiile ruso-americane traverseaza o perioada mai dificila si ca SUA sunt ingrijorate de modul in care Rusia se comporta fata de unele tari vecine ei si de concentrarea puterii in mainile Kremlinului. De altfel, la sfarsitul saptamanii trecute Rice, care si-a pregatit foarte bine temele pentru aceasta vizita, a aparut in fata unei Comisii speciale a Senatului SUA pentru a explica, detaliat, cum merg relatiile ruso - americane, acuzand Kremlinul de abatere de la calea democratiei. Mai mult, se pare ca seful diplomatiei americane a facut acest lucru intr-un mod extrem de brutal.
Rusia, care a lansat salve repetate la adresa Statelor Unite, nu poate digera amplasarea elementelor scutului american antiracheta in Cehia si Polonia sau extinderea NATO spre Est, in vreme ce Washingtonul este iritat de amenintarea pe care o flutura Moscova in privinta folosirii dreptului de veto in adoptarea planului referitor la viitorul statut al provinciei Kosovo. (Luciana POP)
UE sare la Rusia in apararea Estoniei
Uniunea Europeana a cerut Rusiei sa-si ratifice acordurile frontaliere cu Estonia si Letonia cu prilejul summitului ce va avea loc la 17 si 18 mai la Samara, transmite Rompres. Sprijinul UE aratat textului ratificat de Estonia ar putea avea serioase repercusiuni ce ar duce la revizuirea acordurilor frontaliere dupa desfiintarea URSS. Uniunea considera drept unul dintre obiectivele sale "demarcarea tuturor frontierelor comune intre UE si Rusia conform standardelor internationale". Pe de alta parte, nerecunoasterea frontierelor cu Estonia de catre Parlamentul rus implica "o serioasa senzatie de insecuritate pentru acest stat baltic", potrivit unei surse comunitare. Estonia, cu o populatie de 1.300.000 de locuitori, dintre care 25 la suta rusofoni, imparte o frontiera de 460 de kilometri cu Rusia.
Perspective sumbre la summit
Perspectivele summitului sunt destul de sumbre ca urmare a acumularii de conflicte si tensiuni de ambele parti: mentinerea prohibitiei privind exporturile de carne poloneza Rusiei, intreruperi ale livrarii de energie Lituaniei si Estoniei, blocare a comunicatiilor cu Estonia, nemultumire in Rusia fata de posibila instalare a unui sistem antiracheta in Polonia si Republica Ceha pentru protectia SUA, intre altele.
Escaladarea tensiunii a determinat o sciziune in cadrul UE pe o tema atat de importanta precum reinnoirea acordului de Asociere si Cooperare cu Rusia, care expira in luna noiembrie. Polonia si Lituania s-au opus prin veto inceperii negocierilor. Presedintia germana a UE si majoritatea statelor membre sunt de parere ca "blocajul nu este cea mai buna cale pentru a depasi criza si ca trebuie cautate solutii pentru inceperea detensionarii", au subliniat surse diplomatice.
Documentul pregatitor al summitului "evidentiaza importanta ratificarii de catre Rusia cat mai grabnic posibil a acordurilor frontaliere cu Estonia si Letonia. Subliniaza importanta pentru UE a certitudinii legale a frontierelor si preseaza Rusia sa completeze demarcarea frontierei sale cu Lituania si sa se angajeze sa faca demarcarea cu Estonia si Letonia cat mai repede posibil". Acordul dintre Rusia si Estonia a fost semnat de ambele parti la 18 mai 2005 si ratificat de Parlamentul estonian la 20 iunie din acelasi an. Rusia a precizat ulterior ca preambulul introdus in legea ratificarii aprobata de acest Parlament, "contine dispozitii inacceptabile".
De asemenea conflictul generat de mutarea unui monument sovietic din capitala Estoniei va fi discutat la summitul UE-Rusia, insa agenda reuniunii va fi dominata de consolidarea cooperarii dintre Moscova si Uniunea Europeana, a declarat o sursa din cadrul Kremlinului, citata de RIA Novosti.
Convorbire Merkel-Putin
Presedintele rus si cancelarul german au avut o convorbire telefonica asupra summitului UE-Rusia, au relatat agentiile ruse, informeaza Rompres. Ce doi responsabili "au discutat despre chestiuni practice legate de summitul UE-Rusia", a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului rus, Aleksei Gromov, citat de agentia Itar-Tass. Ministrii europeni ai afacerilor externe s-au intalnit ieri, pentru a pregati acest summit, cu speranta ca el va reduce din tensiunile acumulate in ultimele luni, mai ales asupra chestiunii Kosovo si dosarului carnii poloneze. Summitul de la Samara ii va reuni pe presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana.(George DAMIAN)
Moscova ia caimacul energetic
Acordul privind livrarile de gaze incheiat la sfarsitul saptamanii trecute intre Rusia, Turkmenistan si Kazahstan "nu este in avantajul Europei" - a apreciat ieri secretarul american pentru energie, Samuel Bodman, transmite Rompres. "Acest acord nu este in avantajul Europei (...). Europa trebuie sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu energie, europenii trebuie sa se gandeasca la asta" - a spus responsabilul american la o conferinta de presa pe marginea unei reuniuni a Agentiei internationale pentru Energie (AIE) de la Paris. Presedintele rus Vladimir Putin a incheiat sambata cu omologii sai kazah si turkmen un acord ce prevede sporirea exporturilor de gaze naturale catre Rusia, fapt ce va atrage cresterea dependentei energetice a Europei fata de Rusia, intr-un moment in care statele europene incearca sa reduca aceasta dependenta. (G.D.)
Agenda incarcata la Moscova
Condoleezza Rice va aborda in cadrul intrevederilor cu oficialii rusi spinoasa chestiune a scutului american, dezacordurile ruso - americane pe marginea statutului provinciei Kosovo, problema energetica, dar si problema suportului acordat de administratia SUA Estoniei in recentul conflict dintre acest fost stat sovietic si Moscova. Potrivit unor responsabili ai Departamentului de Stat, Rice va pune pe tapet toate aceste subiecte, intr-un efort de a destinde atmosfera inaintea intalnirii dintre Bush si Putin, la summitul sefilor de stat si de guvern ai statelor G8, la inceputul lunii iunie in Germania. (L.P.)
Dosarul energetic
Arma energetica, tot mai frecvent de Rusia, impotriva stateler vecine care nu ii canta in struna, ar putea fi, de asemenea, sa fie abordata in discutiile de la Moscova. Mai ales dupa ce, la inceputul lunii, SUA au criticat Rusia pentru decizia de a opri livrarile de produse petroliere catre Estonia, pe fondul crizei politice dintre cele doua parti, din cauza deciziei Guvernului de la Tallin de a muta un bust de bronz reprezentand un soldat sovietic. Acest diferend bilateral s-a transformat intr-o criza internationala de proportii, atat UE cat si SUA criticand dur Moscova pentru presiunile la care supune Estonia. (L.P.)
Apel la ratiune
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat, luni, sigur ca "ratiunea va triumfa" la summitul UE-Rusia in pofida tensiunilor existente intre blocul comunitar si Moscova in ultimele luni. "Situatia este complicata", a recunoscut oficialul german, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, inainte de reuniunea ministrilor comunitari de Externe. "UE are nevoie Rusia pentru a rezolva conflictele internationale, dar in mod similar, Rusia continua sa depinda de Europa, deci sunt absolut sigur ca intre cele doua parti ratiunea va triumfa", a asigurat acesta. El a apreciat ca presedintia semestriala a UE asigurata de Germania a "intervenit cu succes" pentru solutionarea crizei dintre Rusia si Estonia, in urma eforturilor depuse pentru aplanarea tensiunilor care au izbucnit in urma reamplasarii unui monument inchinat Armatei Rosii.
Liderii europeni vor reitera preocuparile lor fata de deterioarea situatiei drepturilor omului in Rusia, evocand, in special, reprimarea manifestatiilor organizate de opozitia rusa in aprilie. Opozitia rusa, condusa de fostul campion la sah Garri Kasparov, a lansat un apel la organizarea unei manifestatii de protest, vineri, la Samara, unde va fi amplasat un important dispozitiv de securitate. Seful diplomatiei germane a declarat, de asemenea, ca se va deplasa azi la Moscova pentru a pregati summitul UE-Rusia impreuna cu omologul sau rus Serghei Ivanov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.