Fundatiile Elie Wiesel si Regele Abdullah al II-lea organizeaza marti si miercuri in orasul antic Petra, Iordania, cea de-a treia reuniune a laureatilor Premiului Nobel. Printre temele acestei intalniri este preconiyata, miercuri, o intalni

Fundatiile Elie Wiesel si Regele Abdullah al II-lea organizeaza marti si miercuri in orasul antic Petra, Iordania, cea de-a treia reuniune a laureatilor Premiului Nobel. Printre temele acestei intalniri este preconiyata, miercuri, o intalnire intre premierul israelian Ehud Olmert si regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, informeaza Rompres. In Iordania sunt asteptati aproximativ 40 de laureati ai Premiului Nobel pentru pace, literatura, medicina, chimie, fizica si economie, intre care si fostul secretar general al ONU Kofi Annan si vicepremierul israelian Shimon Peres, ambii laureati ai Premiului Nobel pentru Pace. Discutiile vor fi axate pe probleme tinerilor, indeosebi asupra cresterii oportunitatilor oferite de sistemul educational din Orientul Mijlociu. Se vor cauta solutii pentru a crea sisteme informationale mai usor accesibile. Vor mai fi abordate, in cele doua zile de sesiuni, si probleme din sistemul sanitar, economic si cel al mediului. In sesiunea dedicata problemelor de sanatate si asistenta sociala se va urmari crearea unor echipe de interventie care sa actioneze in situatiile de urgenta si in zonele de conflict. Cei prezenti la manifestari vor examina si posibilitatea de a pune bazele unei cooperari in domeniul stiintei, la nivel regional. CONCILIERI. Miercuri, premierul israelian Ehud Olmert se va intalni cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Ultima intalnire intre cei doi sefi de stat dateaza din 19 decembrie 2006, cand Ehud Olmert a efectuat o vizita neanuntata in Iordania, pentru discutii privind relansarea procesului de pace israeliano-arab. Seful cabinetului israelian si suveranul hasemit vor examina probleme privind planul de pace arab, care a fost adoptat la summitul de la Beirut, in 2002. Prima reuniune de la Petra, consacrata marilor probleme mondiale, a avut loc intre 18-19 mai 2005, si i-a avut printre invitati pe liderul spiritual tibetan Dalai Lama si pe ministrul de externe israelian, Shimon Peres. La cea de-a doua reuniune, desfasurata intre 21-22 iunie 2006, au participat si presedintele palestinian Mahmud Abbas si premierul israelian Ehud Olmert, iar temele de discutiei s-au axat pe "denuntarea terorismului si dorinta de a continua lupta pentru pace".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.