Dupa ce Instanta Suprema Constitutionala a Poloniei a invalidat prevederile controversate ale Legii lustratiei vineri, textul legislativ a fost publicat ieri in jurnalul oficial al Tribunalului Constitutional. Controversele raman insa.   Ap
Dupa ce Instanta Suprema Constitutionala a Poloniei a invalidat prevederile controversate ale Legii lustratiei vineri, textul legislativ a fost publicat ieri in jurnalul oficial al Tribunalului Constitutional. Controversele raman insa.   Aproximativ 700.000 de polonezi riscau sa fie sanctionati incepand de azi, daca prevederile introduse in Legea lustratiei in octombrie 2006, ca urmare a initiativei guvernului Kaczynski, treceau de validarea Tribunalului Constitutional, forul suprem de competenta legislativa in acest domeniu. Institutia a declarat ca fiind neconstitutionale o serie de amendamente aduse legii, urmand ca ea sa fie imediat publicata in jurnalul oficial al curtii constitutionale, relateaza AFP. Dupa o perioada de scurta tergiversare, guvernul care il are in frunte pe fratele presedintelui Lech Kaczynski, Jaroslaw, a decis publicarea hotararii Tribunalului Constitutional, aparuta doar ieri in paginile publicatiei oficiale a instantei de judecata. "Nu ma simt obligat, nici politic si mai ales nici juridic sa ma grabesc", a declarat premierul polonez, ca replica la acuzatiile ca amanarea publicarii legii ar fi o forma de razbunare politica, dupa cum au opinat voci autorizate ale vietii publice poloneze.     PREVEDERILE. Amendamentele aduse Legii lustratiei de guvernarea conservatoare a gemenilor polonezi vizau sanctionarea dupa 16 mai a anumitor categorii profesionale care refuzau sa completeze o declaratie despre relatiile lor cu securitatea fostului regim comunist de la Varsovia. Sanctiunile urmau sa afecteze direct jurnalisti, profesorii, cat si directorii intreprinderilor care aveau cotatii la bursa, mai relateaza AFP. Aceste amendamente au fost respinse de forul suprem al tarii.     SCANTEI Mai mult, legea, asa cum a fost amendata de propunerile guvernului polonez, a starnit controverse aprinse, deoarece, conform prevederilor sale, regimul de la Varsovia ar fi discutat cu putin timp in urma retragerea demnitatii de europarlamentar emblematicei figuri a rezistentei anti-comuniste din Solidarnosc, Bronislaw Geremek. Acesta refuzase sa completeze declaratia referitoare la relatiile sale cu establishment-ul politic comunist.   PersistentaChiar dupa esecul suferit ca urmare a hotararii Tribunalului Constitutional de vineri, gemenii Kaczynski nu abandoneaza lupta impotriva mostenirii comuniste. Premierul Jaroslaw Kaczynski a anuntat ieri ca pregateste un nou proiect de Lege a lustratiei care sa permita completa deschidere a arhivelor fostei politii politice. Ca o concesie, aceste arhive nu vor contine informatii referitoare la viata privata a persoanelor, se arata intr-un material AFP. Pentru a nu pierde timp, o prima runda de consultari intre partidele politice poloneze s-a desfasurat ieri, sub patronajul presedintelui Lech Kaczynski. Departe de a fi incheiate, consultarile vor continua atat in cursul acestei saptamani cat si in urmatoarea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.