Dupa 20 de ani de blockbuster-uri americane, Paul Verhoeven, s-a intors in Olanda natala pentru a demonstra ca experienta hollywoodiana si sensibilitatea europeana pot da nastere unei capodopere. "Lista neagra" ("Black Book", in engleza, respectiv "
Dupa 20 de ani de blockbuster-uri americane, Paul Verhoeven, s-a intors in Olanda natala pentru a demonstra ca experienta hollywoodiana si sensibilitatea europeana pot da nastere unei capodopere. "Lista neagra" ("Black Book", in engleza, respectiv "Zwartboek", in olandeza) este, asadar, o poveste europeana care se deruleaza cu viteza unui thriller american, rezultatul fiind unul dintre cele mai reusite filme de razboi, dupa cum scrie prestigiosul cotidian american "Washington Post".
"Lista neagra", realizat in 2006, este povestea unei tinere evreice care lupta pentru supravietuire, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intr-o Olanda ocupata de nazisti. Rachel Stein (Clarice van Houten) fusese inainte de razboi o cantareata bogata si populara, dar acum se ascunde undeva intr-o zona rurala a Olandei, departe de familie. Pentru a-si primi portia zilnica de hrana, ea trebuie sa recite versete din Biblie. "Daca evreii l-ar fi ascultat pe Iisus, tu n-ai fi avut acum atatea de tras", o dojeneste capul familiei.
Adapostul ei temporar este insa distrus de o bomba, iar Rachel ramane in bratele lui Rob, un tanar care promite s-o protejeze. Dimineata urmatoare, Rob o duce pe Rachel la un intermediar care, spera ea, ii va gasi familia si o va duce intr-unul din teritoriile eliberate.
Printre evreii alaturi de care Rachel incearca sa ajunga in Olanda meridionala, deja eliberata, se afla intr-adevar si cei dragi ei: parintii si fratele. Dar o patrula germana surprinde grupul de fugari in delta raului Biesboch si toti refugiatii sunt ucisi. Numai Rachel reuseste sa scape cu viata din masacru si se decide sa intre in Rezistenta. Sub numele de Ellis de Vries, frumoasa evreica reuseste sa se infiltreze in Serviciul de Informatii german. Il seduce pe ofiterul Muntze (Sebastian Koch - "The Lives of Others" - "Vietile altora") si acesta, sedus, ii ofera o slujba...
"Lista neagra" este, cu siguranta, un film care iti ramane in memorie multa vreme dupa ce l-ai vazut mai ales ca arata si suna precum filmele din era de aur a Hollywoodului. Ceea ce-l diferentiaza insa de acele pelicule, facandu-l pe alocuri mai sumbru, este moralitatea oamenilor. Cei din Rezistenta se intreaba la un moment dat ale cui vieti valoreaza mai mult: ale evreilor sau ale olandezilor? Verhoeven doreste sa arate astfel ca si "eroii" Rezistentei puteau fi uneori la fel de neinduratori precum nazistii.
Premiera oficiala a peliculei a avut loc la 1 septembrie anul trecut, in cadrul Festivalului de Film de la Venetia. Ridicat in slavi de o parte a presei olandeze, hulit de alta, filmul lui Verhoeven a fost insa cea mai premiata productie la Festivalul de Film Olandez. Paul Verhoeven, cel care si-a pus amprenta inconfundabila asupra cinematografului european prin filme precum "Turkish Delight", "Soldier of Orange" sau "The Fourth Man", a semnat in acelasi timp unele dintre cele mai rasunatoare blockbuster-uri hollywoodiene "Robocop", "Total Recall" sau filme cult precum "Basic Instinct" si "Starship Troopers".
La data lansarii sale, "Lista neagra" era pelicula olandeza cu cel mai mare buget, devenind insa ulterior si cea cu cel mai mare succes de box-office. Numai pana la sfarsitul lui ianuarie 2007, "Lista neagra" fusese vizionata de peste un milion de persoane.
A sasea editie a TIFF se va desfasura atat la Cluj-Napoca, in perioada 1-10 iunie, cat si in Capitala Culturala Europeana - Sibiu, in perioada 4-10 iunie. Alaturi de "Lista neagra", "Transilvania Film" propune publicului cinefil si alte filme extrem de interesante: "El Camino de los ingleses/ Summer Rain", in regia lui Antonio Banderas, "Sanxia haoren"/ "Still Life", regizat de chinezul Jia Zhang-ke, "The Bothersome Man", o comedie incarcata de mister in regia norvegianului Jens Lien, "I Really Hate My Job", o comedie britanica semnata de Oliver Parker cu Clive Owen, Neve Campbell, Oana Pellea si Ana Maria Lara in rolurile principale, si "Irina Palm", o pelicula extrem de bine primita la Festivalul Filmului de la Berlin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.