Marsul organizat ieri dupa-amiaza la Mangalia de sindicatul „Navalistul" a marcat cea de-a opta zi in care peste 2.000 de sindicalisti de la Santierul Naval Daewoo se afla in greva generala.

Tensiunile dintre managementul sud-coreean al companiei Daewoo si muncitori au aparut inca din 15 februarie, data renegocierii contractului colectiv de munca. Potrivit liderului sindical Marin Florian, „muncitorii au solicitat oficial o crestere de 520 de lei, dar s-ar multumi si cu un adaos de 360 de lei la salariul de incadrare, care este de 986 de lei". Patronatul le ofera 205 lei, dintre care 100 de la 1 septembrie.

„Daewoo Mangalia Heavy Industries" traieste astazi prima experienta de plecare masiva a muncitorilor sai, oameni dintre cei mai bine calificati. Conducerea coreeana a trecut cu bine peste ceea ce directorii de resurse umane numesc „fenomenul Bahamas". In 2004, au plecat sa lucreze in porturile din Bahamas, Dubai si Singapore in jur de 100 de angajati, dar ce se intimpla de un an incoace depaseste asteptarile conducerii. De la Daewoo Mangalia au plecat peste 600 de salariati, din totalul de 3.900. Dintre cei plecati, 230 lucreaza in SUA, pe santierele navale ramase fara forta de munca in urma uraganului Katrina. Restul au optat pentru santierele navale din Norvegia, Olanda, Italia. De la declansarea grevei au facut cerere de lichidare alti o suta de salariati.

Instanta a considerat greva legal organizata, iar liderul sindicatului a declarat ca muncitorii ar putea ramine in greva generala cel putin 20 de zile, fiind platiti din fondul special de greva, cu 5 RON/ora. „In cazul in care conducerea nu se va indupleca, vom sta mai mult, atit cit trebuie. Deja am facut o cerere de ajutor financiar la Federatia Europeana «Metalul», cu sediul la Bruxelles, pentru a suplimenta fondul de greva", a mai spus Marin Florian.

DMHI a obtinut in 2006, din vinzarile de nave - port containere, in general - peste 280 de milioane de euro. Pentru 2007, conducerea a estimat ca va ajunge la 500 de milioane de euro. „Santierul are comenzi pina in 2010, cind vom ajunge la contracte de un miliard de dolari. Daca respectam aceste grafice, in patru ani dublam salariile", a spus presedintele companiei, Jae Bong Lee.

Protest si la RAFO Onesti 300 de muncitori de la RAFO Onesti au protestat ieri in curtea societatii, timp de doua ore, nemultumiti de prevederile Contractului Colectiv de Munca. Angajatii au cerut cresteri salariale si modificarea unui paragraf din Contractul Colectiv de Munca pentru a le fi asigurate locurile de munca la repornirea rafinariei. Activitatea RAFO Onesti este oprita de aproximativ un an, perioada in care angajatii au primit salariile.