Lungul sir al revelatiilor traite de electorat se apropie de sfirsit. Dupa nopti si zile de concentrare analitica, fata jucatorului suspendat incepe sa iasa la iveala A fost mai intii venirea celor trei sute de mineri in Piata Universitatii. Platiti de serviciile secrete, agenti neidentificati au corupt moral ratiunea intelectualilor rataciti prin piete. Fostii reporteri ai Casei Scinteii au demascat portretistica patogena a presedintelui. Dupa ce parlamentarii au demonstrat mari fineturi juridice, geniul clubului local de presa s-a autosesizat in problema neconstitutionalitatii fizionomiei Basescu.

Liderul socialistilor a decis ca mutra lui de „killer" trebuia demisa in „ziua de nastere a lui Hitler". Un liberal a confirmat aceasta fatalitate: Mussolini ramine o figura respectabila daca este comparat cu vulgarul nostru Chávez de Balcani. Poate ati crezut in rapoartele oficiale care vorbeau despre calatoria lui Basescu la Londra sau la Casa Alba. Erau doar „intoxicatii de presa". Odiosul „stalinist" vizitase de fapt Rusia alba, la rugamintea mentorului Lukasenko. Citiva timizi au lansat comparatia cu Sarkozy, dar cursurile tv la seral au dezlegat rapid enigma. De fapt, Basescu nu sufera comparatie. Cu ajutorul camarilei, a depasit rautatea tiraniei carliste, intrecindu-l si pe Ceausescu. Acesta macar, din bun-gust, a construit Palatul Republicii noastre parlamentare. Romanii sinceri pot recunoaste acum adevarul. Au votat nu doar un inchizitor-fascist-monarhist-comunist oarecare, ci un dictator malefic. Sa vina exorcistii!

O stire de ultima ora. In Gradinile Cotrocenilor s-au descoperit deseuri radioactive, care ameninta echilibrul ecologic al planetei Geoana. Iliescu indeamna la calm. Vanghelie opreste gratarele din Parcul Muncii. Sub soarele nostalgiei pentru Verdet, berea si micii se consuma in cozi disciplinate. Consilierii lui Dascalescu invie sub bagheta Vacaroiu. Paunescu reaprinde flacara poeziei in provincie. Voiculescu studiaza dreptul familiei. Vadim si Marko Bela se bat pentru minoritatea demnitarilor. Tariceanu discuta principiile umanismului cu subtilul Kondyakov. In fine, „Galeria 322" gazduieste expozitia „Pacea eterna".

Apropierea de cimitirul istoriei este, probabil, cu totul intimplatoare.

Mihail NEAMTU este cercetator in stiinte umane.