Liberalii nu au reusit sa introduca pe ordinea de zi a Consiliului retragerea trupelor din Irak si nici numirea unui nou sef la Serviciul de Informatii Externe.Primii patru oameni in stat, Olteanu, Tariceanu,
Vacaroiu si Taracila, au negociat ieri la singe
ordinea de zi a CSAT
Sedinta CSAT de astazi de la ora 11.00 – singura convocata la Cotroceni pe durata absentei presedintelui suspendat Traian Basescu - are loc in conditii extrem de tensionate. PSD si PNL incearca sa impuna o serie de decizii ce au legatura directa cu siguranta nationala, decizii care, inevitabil, sint contestate de PD, pe fondul crizei politice. In comunicatul oficial al presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu se preciza ieri ca in sedinta Consiliului se va discuta doar avizul pentru pachetul de legi privind siguranta nationala. Daca ar fi vorba si numai despre adoptarea acestui pachet de legi, miza sedintei CSAT este indeajuns de mare. Legile sigurantei – privind securitatea nationala, activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, infiintarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor, organizarea SRI si SIE – au constituit motive de controversa deschisa intre presedintele suspendat Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si presedintele PSD, Mircea Geoana. De la suspendarea lui Traian Basescu, PSD si PNL au negociat intens amendamente privind subordonarea SPP si STS Parlamentului si respectiv Guvernului, precum si conducerea SIE, serviciu ramas fara sef dupa demisia lui Claudiu Saftoiu.

PNL nu a vrut sa renunte la dezbaterea chestiunii retragerii trupelor romane din Irak nici in conditiile in care adjunctul secretarului de stat SUA, Daniel Fried - care a avut intilniri succesive saptamina trecuta cu Basescu, Tariceanu, Geoana si Cioroianu –, a solicitat autoritatilor romane sa nu ia decizii ce tin de siguranta nationala pe durata crizei. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a militat pina in ultima clipa pentru introducerea problemei pe ordinea de zi. Problema s-a transat intr-o intilnire care a avut loc ieri-seara intre presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si sefii celor doua Camere, Bogdan Olteanu si Doru Ioan Taracila. Liberalii nu au reusit sa-si impuna punctul de vedere. La final, premierul Tariceanu a anuntat ca in CSAT nu se va discuta despre retragerea trupelor din Irak si nici despre numirea unui nou sef la SIE. De altfel, democratii i-au solicitat ieri lui Nicolae Vacaroiu „sa nu ia decizii importante pentru Romania". Presedintele PD, Emil Boc, a precizat ca Vacaroiu ar trebui sa nu ia decizii in privinta retragerii trupelor din Irak, a legilor sigurantei nationale si a directorului SIE. Prin aceasta pozitie, PD contesta legitimitatea sedintei si a eventualelor decizii din CSAT de astazi.

Nicolae Vacaroiu s-a marginit ieri sa comenteze, in replica, printr-un comunicat, ca este hotarit sa actioneze, „ca si pina acum, conform Constitutiei, in interesul sigurantei nationale, al stabilitatii politice si in interesul prestigiului international al Romaniei". „Pentru atingerea acestor obiective, Domnia sa se va prevala, in functie de necesitati, de toate atributiile conferite de Constitutie", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

PNL il vrea pe Olaru la SIE Liberalii au insistat pina in ultima clipa pentru a introduce pe ordinea de zi a CSAT si numirea unui nou sef la SIE. Surse din PNL ne-au declarat ieri ca postul este vizat pentru istoricul Stejarel Olaru, consilier al primului-ministru. Pentru obtinerea sefiei SIE s-a zvonit ieri ca PNL ar ceda conducerea TVR in favoarea PSD. Social democratii neaga ca ar fi dispusi la un astfel de troc.

Mai multe despre interviul lui Basescu acordat pentru Radio Europa Libera, pe www.cotidianul.ro/select