Tribunalul din Genova a decis eliberarea lui Stefan Mircea-Radu, comandantul roman de nava care a fost arestat in Italia pentru o fapta savirsita de altcineva.Fotografie din arhiva lui Stefan Mircea-Radu,
care-l infatiseaza pe una dintre navele
conduse in tinerete Comandantul de nava Stefan Mircea-Radu, care a fost arestat in Italia in urma cu o luna si jumatate, a fost eliberat ieri de Tribunalul din Genova, Italia. „Judecatorul a luat aceasta decizie, deoarece autoritatile algeriene, cele care au emis in urma cu zece ani mandatul international de retinere a mea, nu au trimis Tribunalului din Genova, in termenul de 40 de zile, dosarul meu penal. Conform unui articol din legislatia internationala, judecatorul a fost nevoit sa ma elibereze, deoarece nu avea rechizitoriul meu", ne-a declarat ieri Stefan Mircea-Radu. Capitanul roman a primit vestea ieri-dimineata, la prima ora, de la avocatul sau. „Dupa pronuntarea deciziei, avocatul m-a sunat si apoi mi-a obtinut si hirtiile de eliberare din arestul la domiciliu. Acum (ieri, la prinz - n.r.) am fost si la politia locala si am obtinut si restul hirtiilor. Acum sint liber. Joi o sa vin acasa cu avionul", ne-a spus Mircea-Radu.

El a adaugat ca, in momentul de fata, nu stie daca mandatul de arestare international emis de catre autoritatile algeriene pe numele sau a fost sau nu anulat. „Am inteles de la avocatul meu ca procesul privind extradarea mea va continua aici, in Italia, dar eu pot merge acasa. Referitor la mandatul de arestare, nu stiu nimic. In orice caz, pe 7 iulie 2007 se vor implini zece ani de la condamnarea mea, ceea ce inseamna ca fapta pentru care am fost condamnat se va prescrie in acel moment", a precizat comandantul roman.

Mircea-Radu a tinut sa multumeasca autoritatilor romane din Italia, care l-au ajutat sa iasa din inchisoare dupa o luna de carcera si care i-au gasit o locuinta unde sa-si execute pedeapsa de arest la domiciliu. Nu aceleasi cuvinte de lauda le-a avut si pentru autoritatile romane din Algeria, despre care spune ca s-au miscat mai greu.

Stefan Mircea-Radu a fost arestat, in urma cu o luna si jumatate, de politistii de frontiera italieni in baza unui mandat de arestare international emis pe numele sau, in urma cu zece ani, de autoritatile algeriene. Comandantul roman era acuzat de catre autoritatile algeriene ca ar fi plecat cu o nava ce fusese sechestrata, in urma cu zece ani, in portul algerian Skikda, dupa un conflict comercial declansat in iunie 1997.

Capitanul a fost judecat in Alger, in lipsa, fara sa fie macar citat, si a fost gasit vinovat si condamnat la zece ani de inchisoare. Politistii de frontiera italieni l-au arestat pe comandantul roman pe 28 martie 2007, in baza mandatului de arestare emis de catre autoritatile algeriene in urma cu zece ani.

Stefan a aratat autoritatilor documente prin care a demonstrat ca el nu a plecat cu nava sechestrata, ci a parasit Algeria cu avionul. El a stat inchis in inchisoare pina pe 23 aprilie 2007, cind avocatul sau a reusit sa-l scoata din inchisoare si sa-l transfere intr-o manastire, unde a avut pina ieri statut de arestat la domiciliu. „Nu puteam sa parasesc acel domiciliu. In rest, aveam libertate de miscare prin curte. Am avut noroc ca m-am intilnit aici cu niste studenti romani si cu niste muncitori din constructii care m-au ajutat cu mincare si cu altele. In inchisoare s-au comportat foarte bine cu mine. Nu am fost agresat si am beneficiat de toate conditiile de detentie", ne-a declarat Stefan Mircea-Radu.

Documentele prin care comandantul roman de nava si-a demonstrat nevinovatia si intreaga poveste au fost prezentate in exclusivitate de ziarul „Cotidianul".

Povestea completa a capitanului Stefan Mircea-Radu, pe www.cotidianul.ro/select