In schimb, de cand cu suspendarea presedintelui si campania pentru referendum, toata suflarea oarecum interesata de politica s-a familiarizat cu fatidicul "322". Strigat in piete, dezbatut la TV, imprastiat prin ziare si pe internet, "322" a devenit
In schimb, de cand cu suspendarea presedintelui si campania pentru referendum, toata suflarea oarecum interesata de politica s-a familiarizat cu fatidicul "322". Strigat in piete, dezbatut la TV, imprastiat prin ziare si pe internet, "322" a devenit in scurt timp celebru. Gratie elocintei presedintelui suspendat si vocalitatii sustinatorilor sai, "322" a ajuns reprezentarea raului in politica, definitie scurta pentru acei parlamentari corupti si imorali, care trandavesc pe bani publici. Dar ceilalti senatori si deputati, restul pana la 469, cum or fi?
Daca Traian Basescu are motive sa arate cu degetul grupul celor 322, fie si pentru simplul fapt ca i-au decis suspendarea, nu acelasi lucru se poate spune despre liderii PD si PLD care acum intarata populatia impotriva unor colegi parlamentari cu nimic mai prejos decat ei. Marturie sta activitatea din Legislativ, actiunea politica in momente importante. Astfel, urmarind datele privind prezenta la vot, in ultimul an, la Camera Deputatilor, observam ca in primii opt nu se afla nici un democrat. La polul opus, statisticile arata ca Puzdrea (PD) a chiulit cam la fel de mult la pesedistii Nita sau Codarla. La capitolul initiative legislative, primul este un peremist (Moisoiu), iar cel mai harnic deputat PD la acest capitol (Tabara) se afla abia pe locul zece, cu nici jumatate din initiativele colegului de la PRM.
O evidenta a performantelor fiecarui parlamentar poate fi accesata pe pagina de Internet a Institutului pentru Politici Publice (IPP). Tot acolo, amatorii de statistici pot consulta un raport privind migratia primarilor care releva ca, la finele anului 2006, PD a fost fruntas la racolat alesi locali. Citam din raportul organizatiei neguvernamentale: "Este evident ca lideri importanti ai PD, desi pretind public ca dezaproba practici de atragere a primilor in formatiunea lor, intre alegeri, si chiar initiaza proiecte de lege pentru stoparea migratiei politice la nivel local, au avut un plan minutios de a atrage primari, inclusiv de la partenerul de guvernare, PNL". In aceste conditii, este cel putin ciudat sa-i vezi acum pe aceiasi "lideri importanti" infierand prin piete vadabondajul politic.
Daca Basescu, la mitingul de la Cluj, si-ar fi intrerupt putin discursul "anti" (oligarhi, traseisi, comunisti) si s-ar fi uitat cu atentie imprejur, ar fi descoperit printre sustinatori politicieni afaceristi cu buzunarele doldora, traseisi de cariera, comunisti in fapta si cuget. Basescu striga "vot uninominal!", corul de pe scena - care nu a sustinut nici macar vot preferential pentru euro-alegeri - ii tine demagogic isonul. Basescu infiereaza comunismul, pedistii aproba, dar se feresc de lustratie ca "666" de tamaie. Toti pun tunurile pe "322", fara a recunoaste nici macar o clipa ca nu sunt mai breji decat ei.
Dupa referendum, oricare ar fi rezultatul acestuia, Parlamentul va fi format, ca si pana acum, din 469 de membri. Aceiasi. De la ei romanii asteapta legi clare si corecte, reglementari in folosul cetateanului, inclusiv o revizuire a Constitutiei care sa puna capat echivocului inter-institutional. Plus o reforma a sistemului electoral axata pe introducerea votului uninominal. Fara dialog, negociere, compromis chiar - aceste obiective nu pot fi atinse. Miza este enorma: insanatosirea parlamentarismului romanesc sau prabusirea increderii romanilor in binefacerile democratiei reprezentative.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.